Två USA-investerare vill köpa brittiska RPC Group

PUBLICERAD: 10 september 2018
UPPDATERAD: 25 januari

RPC Group tillverkar flera olika typer av plastförpackaning för såväl livsmedel som andra produkter. Bilden visar ett urval prisbelönta polypropenförpackningar med syrebarriär från RPC Superfos. (Bild RPC)|Jamie Pike är styrelseordförande i RPC Group. (Bild RPC)

Brittiska plastförpackningskoncernen RPC Group, där bland annat danska Superfos ingår, är på väg att köpas upp! Bolaget har kort informerat om att man förhandlar med två USA-baserade investeringsfirmor.
De båda private equity-företagen – Apollo Global Management och Bain Capital – har var för sig visat intresse av att köpa upp RPC Group och enligt informationen från RPC har de två budgivarna nu fram till den 8 oktober på sig att komma med konkreta bud.

Uttalande från RPC Group kom sedan ansedda Bloomberg den 8 september avslöjat att RPC var i samtal med potentiella köpare. RPC:s aktiekurs har sjunkit med cirka 20 procent under det här året och Bloomberg värderar nu RPC Group till 2,8 miljarder dollar (cirka 33 miljarder kronor).

 ”Trycket på koncernens marknadsvärdering och olika syn på lämpliga nivåer på investeringar har begränsat RPC Groups förmåga till attraktiva tillväxtmöjligheter och styrelsen arbetar på att lösa detta”, sade RPC:s styrelseordförande Jamie Pike i ett uttalande tidigare i sommar.

Enligt Plastics News Europe var det ordförande Pikes uttalande, som föranledde de två investeringsfirmorna att närma sig RPC Group och erbjuda sig att köpa ut koncernen.

RPC har de senaste åren köpt upp ett flertal olika plastförpackningsföretag och enligt en kritisk rapport från Northern Trust har förvärven gjorts för att dölja strukturella problem inom RPC-koncernen.

Ett av de förvärv, som RPC gjort och som ifrågasätts är det av Michigan-baserade Letica Corp, som RPC genomförde i början av 2017 (Läs HÄR). Letica Corp, som är specialiserade på formsprutade och termoformade plastförpackningar inom livsmedel och food service, har 11 tillverkningsenheter och 1.500 anställda i Nordamerika. RPC har också andra enheter i Nordamerika och det totala antalet verksamheter på kontinenten uppgår till 21 stycken. I Europa har RPC också en stor närvaro med ett flertal tillverkningsenheter inom sju olika divisioner. Totalt har koncernen enligt sin hemsida 189 enheter i 34 länder.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lidl i Storbritannien tar bort designelement som tilltalar barn

I Storbritannien har Lidl beslutat att man tar bort alla designelement som uppskattas av barn på förpackningarna till sina minst hälsosamma, egna varumärken. Det ska vara klart till mitten av året och ska hjälpa föräldrar att handla nyttigare till barnen.
LIDLx

Ishidas Europes nyckelroll i Maple Leafs jättelika kycklingfabrik

I samarbete med Maple Leaf Foods, en av Kanadas ledande kött- och fjäderfäproducenter, har Ishida Europe spelat en nyckelroll i etableringen av Maple Leaf Foods nyligen öppnade fabrik för kyckling i London, Ontario. Det är en stors satsning värd C$772 miljoner.
Ishida - Maple Leaf 3x

Ärlighet varar längst för Gbgt Box

Gbgt Box menar att ärlighet är en nyckel till framgång. För något år sedan vann man ett Guldägg för Atmosphere, en serie förpackningar i varandra, typ den ryska dockan, där man nog beskrev ingående material och förpackningens CO2 generering. Nu kommer nästa serie som man kallar Honest Packaging.
GBGT-321-1-scaledx

Tetra Pak elektrifierar transporter mellan lager i Malmö

För första gången använder Tetra Pak en helt eldriven lastbil. Lastbilen utgår från Tetra Pak i Lund, där den laddas över natten. Därefter lastas den och körs till två externa lager i Malmö hamn.
tetra lastbilx