Livsmedelsakademin och Packbridge ingår ett samboavtal. I förlängningen ska arbetet för en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsnäring stärkas ytterligare.
De båda organisationerna, Livsmedelsakademin och Packbridge, har funnits i 25 respektive tio år och tillsammans har de 250 medlemsföretag som verkar i det privata näringslivet, i offentliga sektorn och inom forskning. De båda nätverken arbetar för att ge samlad kunskap och kompetens om branschen. Nu förtätas samarbetet ytterligare när de flyttar ihop i gemensamma lokaler i Malmö.
– Tillsammans kan vi ta oss an de stora frågorna som enskilda parter inte kan lösa på egen hand. Vi får en kraftfull plattform som blir ett viktigt och positivt steg till att stärka Skåne som en stark livsmedelsregion, säger Lotta Törner, vd för Livsmedelsakademin.
Samarbetar redan i projekt
En av utmaningarna de pekar ut är att utveckla en cirkulär livsmedelskedja, där resurserna används så effektivt som möjligt utan spill. Livsmedelsakademin och Packbridge har fram till i dag redan samarbetat i ett projekt tillsammans med IUC Syd. Projektet undersöker orsakerna till matsvinn i hela livsmedelskedjan, från producent, grossist och handel till konsument. Projektet kommer i början av nästa år presentera ett antal åtgärder för att minska matsvinnet inom livsmedelsnäringen.
Förpackad mat i hållbara material
Skåne ska år 2030 ska ligga i täten internationellt med cirkulär ekonomi, framgår i Skånes framtagna livsmedelsstrategi. Genom samverkan ska exempelvis mat förpackas i material som bidrar till ökad hållbarhet.
– Problematiken kring matsvinn är ett bra exempel där ett tätare samarbete mellan Livsmedelsakademin och Packbridge kan bidra till minskad klimatpåverkan. Framtidens förpackningar är designade på ett sätt som minskar matsvinnet, säger Marie Malmberg Lavsen vd på Packbridge
Livsmedelsakademin och Packbridge huserar nu tillsammans på kontorshotellet MINC i Malmö.