Tunna plastpåsar som får användas även i Frankrike...

PUBLICERAD: 21 februari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

FKuR:s nya bioplastpåsar finns i genomskinliga och opaka kvaliteter.|”Groddplante”-symbolen som kan sättas på certifierade komposterbara bioplastprodukter.
|Vincottes ”OK Compost HOME”-logotyp.

Tyska bioplastspecialisten FKuR har utvecklat en ny serie tunna plastpåsar med höga andelar bioplast. Påsarna kan ”hemmakomposteras” och är godkända för användning även i Frankrike, där man från januari i år annars har ett generellt förbud mot tunna plastpåsar.

FKuR:s nya plastpåsar, som ingår i företagets produktfamilj Bio-Flex, finns med olika höga andelar av bioplaster i materialet, allt från 10 procent upp till 40 procent, samt . Plastpåsarna, som finns i såväl genomskinliga som opaka kvaliteter, har en tjocklek av endast 8 μm (mikrometer), 

Det franska förbudet mot tunna plastpåsar i handeln trädde i kraft från årsskiftet i år. Förbudet gäller sådana plastpåsar som tidigare flitigt använts i franska butiker till produkter som frukt, grönt, ost, kött, fisk, etc. Undantagna från förbudet är sådana tunna plastpåsar, som innehåller minst 30 procent av s.k. ”hemmakomposterbar” bioplast, dvs påsar som inte kommer ut i den vanliga avfallströmmen, utan som kan brytas ner i privata komposter, typ trädgårdskomposter, etc.

FKuR:s nya Bio-Flex-påsar har nu blivit godkända av Belgien-baserade Vincotte med certifieringen ”OK Compost HOME” och de flesta av dem klarar också de franska kraven och får alltså användas av franska handlare och konsumenter.

Vincotte är ett certifieringsorgan, som godkänts av European Bioplastics, och som kan certifiera bioplastprodukter med en ”groddplante-symbol” och/eller med en ”OK Compost HOME”-logotyp.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x