Tryckta e-handelsförpackningar kan nu miljömärkas med Svanen

PUBLICERAD: 5 november 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Så här ser Svanen-märkningen ut för de tryckerier som uppfyller miljömärkningens krav och erhållit Svanen-licens. |Christer Andersson, Svanen.

Nordiska officiella miljömärkningen Svanen, som är en av världens ledande miljömärkningar, skärper kriterierna för tryckerier och trycksaker och inför den välkända Svanen-märkningen även för tryckta pappersbaserade e-handelsförpackningar.

Svanen skriver i ett pressmeddelande att Corona-pandemin gjort att kravet på mer hållbara förpackningsmaterial ökat i takt med att antalet skickade paket ökat lavinartat. Som en konsekvens av detta har Svanen möjliggjort för Svanen-märkning även av tryckta förpackningar för e-handel.

Christer Andersson, Svanen.

”Det är bråttom att vända utvecklingen och bidra till en lägre klimatpåverkan och en mer cirkulär ekonomi. Så därför bör många fler tryckta material vara utformade för återvinning och leva upp till strikta klimat -och miljökrav. Svanen är en av de mest heltäckande och avancerade märkningarna, som ser till produktens hela livscykel, från råvara till tryckeriprocess och sedan tillbaka in i kretsloppet. Så Svanens nya kriterier vägleder effektivt de företag i grafiska branschen, som vill gå i bräschen för en mer hållbar utveckling”, säger Christer Andersson, produktspecialist på Miljömärkning Sverige.

Svanen skriver att när shoppingvanorna förändras och allt fler affärer flyttar ut på Internet används också alltmer förpackningsmaterial. Ett exempel är att antalet skickade paket ökat med 30 procent på ett år. Om man endast ser till aktören PostNord, så hanterar de 200.000 hemleveranser per dag och på ett år skickas cirka 50 miljoner PostNord-paket enbart i Sverige.

Svanens krav på tryckerier och trycksaker har nu öppnat upp för Svanen-märkning av tryckta förpackningar för e-handel. Dock är det endast pappersbaserade förpackningar som kan Svanen-märkas, eftersom de är enklare att återvinna och har en återvinningsgrad på nästan 85 procent.

”Kundernas krav på Svanen-licens driver utvecklingen framåt. Svanen har skapat en bättre arbetsmiljö på tryckerierna med mindre kemikalier samt renare och minskat avfall. De nya kriterierna med ökade krav på cirkulär ekonomi och minskad klimatpåverkan är en nödvändig förbättring. Det blir nu ännu viktigare med en Svanen-licens. Tryckerierna får ökade incitament att använda råvaror, som kan återvinnas och därmed bidra till en större andel förnybart material”, kommenterar Per Marklund från Trycksaksdoktorn.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x