Trycker på efterbehandlingens betydelse

PUBLICERAD: 10 oktober 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Paul Jakobson, general manager Horizon Norden, och Mikael Arnberg, säljare på Horizon i Sverige, framför stansmaskinen Die Cutter RD-N4055DM. Foto: Anja Degerholm

”Think finishing first”, tänk på efterbehandlingen först. Det har varit Horizons slogan i många år. När företaget gästade Scanpack så var det för att visa på vikten av bra efterbehandlingsutrustning för kvaliteten på den färdiga förpackningen. Och inte minst, med en så automatiserad produktion som möjligt.

Med sig har de en roterande stansmaskin, en falsmaskin och en lamineringsmaskin. Dessutom delar Horizon monter med Omron Electronics som tillverkar robotsystem för bland annat iläggare och avläggare.

Paul Jakobson, general manager för Horizon i Norden, visar runt i montern.

– Horizon jobbar i första hand med system för tryckföretag, men vi har märkt att en del av dessa även arbetar med förpackningstryck och det har inspirerat oss att utveckla detta segment. Dessutom är det många i förpackningsbranschen som kanske inte insett hur mycket som kan göras inhouse när det gäller efterbehandling, säger han.

Falsmaskinen Buckle Folder AF-406F passar för bland annat bipacksedlar.
Expert på små format

Ett exempel på jobb som förpackningsföretagen skulle kunna sköta själva är falsning av bipacksedlar till bland annat läkemedel och kosmetika. Horizon visar därför falsmaskinen Buckle Folder AF-406F.

– Den är expert på att falsa små format. Det är en fullt automatiserad fals som gör att kunden kan både förbättra sitt flöde och öka sin produktion, säger Paul Jakobson.

En annan av Horizons egna maskiner som visas under mässan är den roterande stansmaskinen Die Cutter RD-N4055DM utrustad med dubbla magnetiska valsar. Den kan hantera material som trycks såväl digitalt som med offset och klarar att biga, perforera och skära.

Adam Wallsten (till vänster) och kollegan Johan Åkerman från Omron visar hur robotteknik kan användas i produktionen. Omron är ett företag som huvudsakligen tillverkar reläer.
Automatisering och robotar

Automatisering löper som en röd tråd genom Horizons produktportfölj. Företaget var själv tidigt ute med att automatisera sin produktion och att lansera efterbehandlingsmaskiner med hög grad av automation.

– I takt med att digitaltrycket ökar och det blir fler kortare serier så ökar också behovet av effektivare efterbehandling, säger Paul Jakobson.

Nu vill Horizon ta det ett steg längre och under nästa år räknar företaget med att presentera ”The Print Factory”, ett helt automatiserat flöde som går genom hela produktionen. Därför samarbetar Horizon med Omron när det gäller robotintegrationer.

– Vi jobbar bland annat med automatiseringslösningar för industrin och robotdelen växer hela tiden. Det finns mycket att göra för SME:s inom detta område för att frigöra tid för personalen, säger Adam Wallsten, field sales engineer på Omron.

Lamineringsmaskinen Mercury 530 NG från tjeckiska Foliant, som Horizon är återförsäljare för i Norden.

Senaste nytt

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x

Håll Sverige Rent undrar vem som ska jobba mot nedskräpning nu

Stiftelsen Håll Sverige Rent står inför en avgörande fråga, vem ska betala för arbetet med att forma normer och beteenden gällande nedskräpning i samhället? Den statliga finansieringen har helt försvunnit, producenterna av engångsplastprodukter får delvis ta kostnaden om bidraget blir noll kronor, men kanske kan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ändra på det i vårbudgeten. Det skriver Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz i det här debattinlägget.
Johannax

DePoly i Schweiz etablerar demoanläggning för unik återvinning av PET- och polyesteravfall

Schweiziska DePoly inviger i sommar en demoanläggning med en kapacitet på 500 ton per år för att ge gårdagens plast ett nytt syfte, samtidigt som de säkrar 23 miljoner dollar från sponsorer.
depoly1

Fiberbaserad beläggning för värmeförsegling tävlar i Packnorth Award 2025

Bidragen fortsätter komma in till årets Packnorth Award. Ett intressant bidrag är inte en förpackning i sig utan en ny, fiberbaserad beläggning för värmeförsegling. Den är anmäld i kategorin Biobaserade förpackningar i tävlingen.
WOODMER-Seal-3x

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx

Minimalt CO2-avtryck och hög kvalitet lockar premiumkunder

I det lilla samhället Lessebo ett par mil från Växjö finns det ”lilla” bruket Lessebo Paper som i antal producerade ton står sig ganska slätt mot jättarna, men som i stället är en ledande aktör både vad gäller kvalitetspapper och miljö. En stor del av produktionen går till förpackningar, till premiumvarumärken. Vi mötte vd, Jens Olson, på HK i Lessebo.
Färgerx

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires