Trycker på efterbehandlingens betydelse

PUBLICERAD: 10 oktober 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Paul Jakobson, general manager Horizon Norden, och Mikael Arnberg, säljare på Horizon i Sverige, framför stansmaskinen Die Cutter RD-N4055DM. Foto: Anja Degerholm

”Think finishing first”, tänk på efterbehandlingen först. Det har varit Horizons slogan i många år. När företaget gästade Scanpack så var det för att visa på vikten av bra efterbehandlingsutrustning för kvaliteten på den färdiga förpackningen. Och inte minst, med en så automatiserad produktion som möjligt.

Med sig har de en roterande stansmaskin, en falsmaskin och en lamineringsmaskin. Dessutom delar Horizon monter med Omron Electronics som tillverkar robotsystem för bland annat iläggare och avläggare.

Paul Jakobson, general manager för Horizon i Norden, visar runt i montern.

– Horizon jobbar i första hand med system för tryckföretag, men vi har märkt att en del av dessa även arbetar med förpackningstryck och det har inspirerat oss att utveckla detta segment. Dessutom är det många i förpackningsbranschen som kanske inte insett hur mycket som kan göras inhouse när det gäller efterbehandling, säger han.

Falsmaskinen Buckle Folder AF-406F passar för bland annat bipacksedlar.
Expert på små format

Ett exempel på jobb som förpackningsföretagen skulle kunna sköta själva är falsning av bipacksedlar till bland annat läkemedel och kosmetika. Horizon visar därför falsmaskinen Buckle Folder AF-406F.

– Den är expert på att falsa små format. Det är en fullt automatiserad fals som gör att kunden kan både förbättra sitt flöde och öka sin produktion, säger Paul Jakobson.

En annan av Horizons egna maskiner som visas under mässan är den roterande stansmaskinen Die Cutter RD-N4055DM utrustad med dubbla magnetiska valsar. Den kan hantera material som trycks såväl digitalt som med offset och klarar att biga, perforera och skära.

Adam Wallsten (till vänster) och kollegan Johan Åkerman från Omron visar hur robotteknik kan användas i produktionen. Omron är ett företag som huvudsakligen tillverkar reläer.
Automatisering och robotar

Automatisering löper som en röd tråd genom Horizons produktportfölj. Företaget var själv tidigt ute med att automatisera sin produktion och att lansera efterbehandlingsmaskiner med hög grad av automation.

– I takt med att digitaltrycket ökar och det blir fler kortare serier så ökar också behovet av effektivare efterbehandling, säger Paul Jakobson.

Nu vill Horizon ta det ett steg längre och under nästa år räknar företaget med att presentera ”The Print Factory”, ett helt automatiserat flöde som går genom hela produktionen. Därför samarbetar Horizon med Omron när det gäller robotintegrationer.

– Vi jobbar bland annat med automatiseringslösningar för industrin och robotdelen växer hela tiden. Det finns mycket att göra för SME:s inom detta område för att frigöra tid för personalen, säger Adam Wallsten, field sales engineer på Omron.

Lamineringsmaskinen Mercury 530 NG från tjeckiska Foliant, som Horizon är återförsäljare för i Norden.

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning