Trio samarbetar för att ta fram morgondagens förpackningar

PUBLICERAD: 2 september 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Göteborgsbaserade Pulpacs patenterade torrfiberteknik ligger till grund för ett nytt forsknings-och utvecklingsprojekt. Foto: Pressbild

Pulpac, AR Packaging och forskningsinstitutet RISE gör gemensam sak för att tillverka och utvärdera tio standardiserade produktkoncept med olika förpackningar och engångsprodukter.

Helena Halonen, projektledare på RISE. Foto: RISE

Tio kommersiellt gångbara produktkoncept, både förpackningar och engångsprodukter, ligger till grund för det nya samarbetet. I projektet ingår Pulpac, AR Packaging och RISE. Tillverkningstekniken som ska användas är Pulpacs Dry Molded Fiber som torrformar cellulosafibrer till hårda förpackningar och engångsprodukter.

Utvärdering av produkter

Forskningsinstitutet RISE kommer att leda arbetet med validering av produkternas återvinningsbarhet, biologiska nedbrytbarhet och komposterbarhet. De kommer även utföra livscykelanalyser och undersöka vad konsumenterna tycker om de nya produkterna.

– RISE är stolta över att samarbeta med Pulpac och AR Packaging för att tillsammans utveckla dessa produkter för global marknadsintroduktion av Dry molded fiber. Vi är övertygade om att hållbara cellulosabaserade material är nyckeln till att ersätta fossilbaserad plast och torrformningsprocessen är definitivt en möjliggörare med stor och intressant kapacitet, säger Helena Halonen, projektledare på Rise.

”Söker en övergång till fiber”

Ralf Mack, innovationsdirektör hos AR Packaging-koncernen, säger att de starkt stöder projektet och utvecklingen eftersom Dry Molded Fiber-tekniken ger en unik blandning av hållbarhet, global skalbarhet och kostnadseffektivitet:

– Konsumenter och industrin söker en övergång till fiber där så är möjligt. Följaktligen är vi stolta över att stödja dessa ansträngningar att standardisera viktiga produktkategorier, med vår långa erfarenhet på förpackningsmarknaden och djupa insikter i konverteringsindustrin, som erbjuder en mycket snabbare väg till marknaden och större spridning för denna banbrytande teknik, säger Ralf Mack, innovationsdirektör hos AR Packaging-koncernen.

Projektet har fått ekonomiskt stöd av myndigheten Vinnova som lyder under Näringsdepartementet.

 

Senaste nytt

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Blue Ocean Closures nominerat till innovationspris av Svenska institutet

Innovationspriset Pioneer Prize – Honouring the beauty of Swedish innovation uppmärksammar små och medelstora svenska företag som skapat banbrytande innovationer kopplade till den gröna omställningen. Bakom initiativet står Svenska institutet i samarbete med Business Sweden. Ett av de nominerade företagen är Blue Ocean Closures
no3_Lars_Sandberg_BlueOceanClosures_Combo

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2