Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

PUBLICERAD: 7 december 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Med en stor solcellsanläggning på sitt höglager ska Treform i Landskrona kunna egenproducera 200.00 kilowattimmar el. (Bild genrebild. Foto akashf7/PxHere)|Thomas Olsson är VD på Treform i Landskrona.

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.

Solcellsprojektet är projekterat av Aktea Energy och byggs av SoliFokus, på Treforms nya höglager, som man invigde för två år sedan (Läs HÄR). Anläggningen väntas bidra med ungefär 200.000 kilowattimmar el till Treforms produktion i Landskrona.

Treforms satsning på egen energi via solceller har möjliggjorts tack vare de ”hållbarhetscheckar” som Region Skåne tillsammans med Energikontoret Skåne delar ut med stöd från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. ”Checkarna” ger skånska företag möjlighet att köpa in kompetensstöd kring energieffektiviseringar och därmed fortsätta sina satsningar på hållbarhet.

”Nu satsar Region Skåne på kort sikt att stötta företag med energieffektivisering och finansiering och på lång sikt arbetar Region Skåne och Skånes Effektkommission för att säkra konkurrenskraftiga priser genom ökad energiproduktion i södra Sverige”, säger Anna Jähnke (M), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden och Skånes Effektkommission.

Thomas Olsson är VD på Treform i Landskrona.

Förutom stödet till solcellsanläggningen har Treform även fått stöd till en livscykelanalys (LCA) av företagets olika materialslag.

”Det innebär att vi med hjälp av MiljöGiraffen får en bra helhetsbild och möjligheter att kunna vägleda våra kunder till mer materialsmarta val och sänka sina klodioxidavtryck”, säger Treforms VD Thomas Olsson.

Underlaget till LCA:n kommer från den egna produktionen, samt från Treforms samarbetspartners Ystad-baserade materialleverantörerna Scanfill och Polykemi (läs mer HÄR).

”Genom att köpa vårt råmaterial lokalt gör vi en stor klimatvinst, jämfört med om vi hade köpt materialet från andra länder med en annan energimix och längre transportsträckor. Vårt material lämnar ett i jämförelse lågt CO2-avtryck”, förklarar Thomas Olsson.

Treform Packaging AB har sedan 1968 tillverkat termoformade förpackningar för den nordiska marknaden. Företaget fokuserar på miljövänliga förpackningsmaterial för livsmedel samt industriella applikationer.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Svenska folket: ”Dubbelplast” är den mest onödiga plasten!

”Dubbelplast” – dvs engångsplast runt annan engångsplast är den mest onödiga plasten, enligt en kampanj som Håll Sverige Rent genomfört.
dubbelplast-utvald

Senaste nytt

Mobergs Produktkontroll sålt till Sesotec

Det tyska företaget Sesotec GmbH har köpt Mobergs Produktkontroll. De bägge företagen har haft ett samarbete i trettiofem år inom försäljning och service.
mobergsx

Glassigt samarbete med Paristema

Genom ett nytt samarbete mellan glassgiganten Häagen-Dazs och Paramount släpps nu en limiterad glasskollektion signerad illustratören Erica Jacobson. Den nya designen går under namnet Emily in Paris och är inspirerad av Netflix-serien med samma namn. Det skriver Cap&Design.
Hägenx

InterSystem satsar i Finland

Efter framgångsrika etableringar i Norge och Danmark satsar nu InterSystem även i Finland.
Finland_InterSystem palletizerx

Det händer på Scanpack: Varför vi behöver sluta demonisera förpackningsmaterial

Miljöexperten Mark Shayler, som har designat allt från vägar och bostadsområden till apparater, elektronik och förpackningar, delar med sig av sina insikter. Med mottot "det finns inga dåliga material, bara dåliga system", utforskar han orsakerna bakom den nuvarande klimatkrisen. Men framför allt – hur vi kan övervinna den.
mark high resx