Tredje generationens ägare satsar på digital offset

PUBLICERAD: 13 oktober 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Kartongbolaget i Hälsingborg AB, med tre generationers erfarenhet av skräddarsydda förpackningar, har sett hur digital offsetproduktion kan tillföra verksamheten ett antal mervärden. Med fullt fokus på att möta sina kunder och deras utmaningar tar man nu ett helt nytt kliv in i den digitala förpackningsproduktionen med företagets nya HP Indigo 30 000 med vatten alternativt UV-lack online.

Hos Kartongbolaget är det varumärkesägarnas lönsamhet och framgång som kommer i första rummet. I Allerum utanför Helsingborg erbjuder företaget såväl idé, design och layout som konstruktion in-house. All produktion, oavsett små serier eller upp till miljontals förpackningar, sker i egen regi och i egna lokaler.

– Vi tar nu ett riktigt stort, och för oss nytt kliv in i den digitala offsetproduktionen av alla typer av förpackningar. Allt vi gör är med total koncentration och fullt fokus på våra kunder och deras lönsamhet, menar Joakim Johansson, VD och företagets tredje generations ägare.

– Genom att addera mervärden kan vi hjälpa våra kunder att lyfta sin försäljning. Vi ser en förändring och vill i god tid möta marknadens krav med en mer teknisk och unik tjänst med möjlighet till nya applikationer, berättar Joakim Johansson vidare.

Företagets investering i HP Indigo 30 000 medger förbättrade möjligheter att optimera produktionen. Små som stora editioner med flertalet nya applikationer för förädling och variabla möjligheter med förkortade leveranstider passar väl för företagets kunder. Den nya HP 30000-pressen kompletterar den existerande Heidelberg offsetpressen perfekt, förklarar Joakim Johansson.

– Att möta kunder på kunders vis har alltid varit av största vikt för oss. Med vår nya digitala offsetproduktion kan vi lättare erbjuda alternativ som kan både testas och mätas direkt på marknaden med hjälp av ett stort antal olika batcher. Vi kan därmed styra editionerna efter marknadens efterfrågan, säger Joakim Johansson stolt.

Med företagets nya investering uppnås även flertalet logistiska fördelar. Genom att aktivt välja vilken produktion som läggs i vilken press, så uppnås en effektivitet med större upplagor som kan ligga och rulla parallellt med medelstora och mindre editioner. Leveranstider kortas och pressarna arbetar optimalt.

Kartongbolaget har idag 19 anställda. Förhoppningen är nu att det ska bli fler i takt med att uppdragen och omsättningen ökar.

– Vi är ett kreativt och lösningsfokuserat företag och vi har alla sett fram emot detta ganska länge. Vi vill helt enkelt både bli fler och göra mer för våra kunder, avslutar Joakim Johansson glatt.

Visutech KartongbolagetJohan Gustafsson och Jan-Olof Jungersten – Visutech,
Joakim Johansson och Peter Hauggaard – Kartongbolaget

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a