Tredje generationens ägare satsar på digital offset

PUBLICERAD: 13 oktober 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Kartongbolaget i Hälsingborg AB, med tre generationers erfarenhet av skräddarsydda förpackningar, har sett hur digital offsetproduktion kan tillföra verksamheten ett antal mervärden. Med fullt fokus på att möta sina kunder och deras utmaningar tar man nu ett helt nytt kliv in i den digitala förpackningsproduktionen med företagets nya HP Indigo 30 000 med vatten alternativt UV-lack online.

Hos Kartongbolaget är det varumärkesägarnas lönsamhet och framgång som kommer i första rummet. I Allerum utanför Helsingborg erbjuder företaget såväl idé, design och layout som konstruktion in-house. All produktion, oavsett små serier eller upp till miljontals förpackningar, sker i egen regi och i egna lokaler.

– Vi tar nu ett riktigt stort, och för oss nytt kliv in i den digitala offsetproduktionen av alla typer av förpackningar. Allt vi gör är med total koncentration och fullt fokus på våra kunder och deras lönsamhet, menar Joakim Johansson, VD och företagets tredje generations ägare.

– Genom att addera mervärden kan vi hjälpa våra kunder att lyfta sin försäljning. Vi ser en förändring och vill i god tid möta marknadens krav med en mer teknisk och unik tjänst med möjlighet till nya applikationer, berättar Joakim Johansson vidare.

Företagets investering i HP Indigo 30 000 medger förbättrade möjligheter att optimera produktionen. Små som stora editioner med flertalet nya applikationer för förädling och variabla möjligheter med förkortade leveranstider passar väl för företagets kunder. Den nya HP 30000-pressen kompletterar den existerande Heidelberg offsetpressen perfekt, förklarar Joakim Johansson.

– Att möta kunder på kunders vis har alltid varit av största vikt för oss. Med vår nya digitala offsetproduktion kan vi lättare erbjuda alternativ som kan både testas och mätas direkt på marknaden med hjälp av ett stort antal olika batcher. Vi kan därmed styra editionerna efter marknadens efterfrågan, säger Joakim Johansson stolt.

Med företagets nya investering uppnås även flertalet logistiska fördelar. Genom att aktivt välja vilken produktion som läggs i vilken press, så uppnås en effektivitet med större upplagor som kan ligga och rulla parallellt med medelstora och mindre editioner. Leveranstider kortas och pressarna arbetar optimalt.

Kartongbolaget har idag 19 anställda. Förhoppningen är nu att det ska bli fler i takt med att uppdragen och omsättningen ökar.

– Vi är ett kreativt och lösningsfokuserat företag och vi har alla sett fram emot detta ganska länge. Vi vill helt enkelt både bli fler och göra mer för våra kunder, avslutar Joakim Johansson glatt.

Visutech KartongbolagetJohan Gustafsson och Jan-Olof Jungersten – Visutech,
Joakim Johansson och Peter Hauggaard – Kartongbolaget

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Senaste nytt

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Herrljunga Musteri byter från plast till plast i förpackningar för ingefärashots

Herrljunga Musteri har lanserat sina ingefärashots i en alternativ förpackningslösning. Man har gått från de små PET-flaskorna till påsförpackningar. Det är följden av att retursystemet inte kan hantera flaskor med så låg volym som gäller för shotsen.
Herrljungax

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx