Tredje generationen bioplaster visas på Plastteknik i Malmö

PUBLICERAD: 26 februari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Användningen av biokompositer ökar alltmer. (Bild Trifilon).

Branschmässan Plastteknik Nordic arrangeras för tionde gången i början av maj. Platsen är Malmömässan och mycket kommer att handla om tredje generationen bioplaster.

Mässarrangören Easyfairs skriver i ett pressmeddelande att Plastteknik Nordic är en mässa som präglas av materialinnovation, i en kraftigt föränderlig bransch. I år riktas mycket av mässljuset på hållbara material och alternativ till fossilbaserad plast.

Mycket på Plastteknik Nordic kommer att handla om ”tredje generationen bioplaster” – dvs. så kallade biokompositer där en del av materialet kommer från biologisk råvara som lin, hampa, trä, etc.

Ett av företagen som visar utveckling inom biokompositer är Nyköpingsbaserade Trifilon, som utvecklat en ny biokompositteknik som matchar och överträffar de konventionella materialens mekaniska egenskaper. 

”Vi kan nu göra saker med biokompositer som varit omöjliga förut och kön till nya materialklasser från vårt materiallaboratorium blir allt längre”, säger David Sandquist, som kommer från finska VTT Research Centre och nu är forsknings- och utvecklingschef på Trifilon.

Plastteknik Nordic arrangeras 8 – 9 maj på Malmömässan i Malmö och på plats kommer att finnas 150 marknadsledare och visionära startup-företag, som ska visa det senaste inom polymera material, design, utveckling, bearbetning och produktionsteknik.

 

 

Senaste nytt

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x

Håll Sverige Rent undrar vem som ska jobba mot nedskräpning nu

Stiftelsen Håll Sverige Rent står inför en avgörande fråga, vem ska betala för arbetet med att forma normer och beteenden gällande nedskräpning i samhället? Den statliga finansieringen har helt försvunnit, producenterna av engångsplastprodukter får delvis ta kostnaden om bidraget blir noll kronor, men kanske kan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ändra på det i vårbudgeten. Det skriver Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz i det här debattinlägget.
Johannax

DePoly i Schweiz etablerar demoanläggning för unik återvinning av PET- och polyesteravfall

Schweiziska DePoly inviger i sommar en demoanläggning med en kapacitet på 500 ton per år för att ge gårdagens plast ett nytt syfte, samtidigt som de säkrar 23 miljoner dollar från sponsorer.
depoly1

Fiberbaserad beläggning för värmeförsegling tävlar i Packnorth Award 2025

Bidragen fortsätter komma in till årets Packnorth Award. Ett intressant bidrag är inte en förpackning i sig utan en ny, fiberbaserad beläggning för värmeförsegling. Den är anmäld i kategorin Biobaserade förpackningar i tävlingen.
WOODMER-Seal-3x

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX