Tredje generationen bioplaster visas på Plastteknik i Malmö

PUBLICERAD: 26 februari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Användningen av biokompositer ökar alltmer. (Bild Trifilon).

Branschmässan Plastteknik Nordic arrangeras för tionde gången i början av maj. Platsen är Malmömässan och mycket kommer att handla om tredje generationen bioplaster.

Mässarrangören Easyfairs skriver i ett pressmeddelande att Plastteknik Nordic är en mässa som präglas av materialinnovation, i en kraftigt föränderlig bransch. I år riktas mycket av mässljuset på hållbara material och alternativ till fossilbaserad plast.

Mycket på Plastteknik Nordic kommer att handla om ”tredje generationen bioplaster” – dvs. så kallade biokompositer där en del av materialet kommer från biologisk råvara som lin, hampa, trä, etc.

Ett av företagen som visar utveckling inom biokompositer är Nyköpingsbaserade Trifilon, som utvecklat en ny biokompositteknik som matchar och överträffar de konventionella materialens mekaniska egenskaper. 

”Vi kan nu göra saker med biokompositer som varit omöjliga förut och kön till nya materialklasser från vårt materiallaboratorium blir allt längre”, säger David Sandquist, som kommer från finska VTT Research Centre och nu är forsknings- och utvecklingschef på Trifilon.

Plastteknik Nordic arrangeras 8 – 9 maj på Malmömässan i Malmö och på plats kommer att finnas 150 marknadsledare och visionära startup-företag, som ska visa det senaste inom polymera material, design, utveckling, bearbetning och produktionsteknik.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x