Tre företag samarbetar kring hållbara barriärer till fibertråg

PUBLICERAD: 28 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

De nya hållbara barrirlösningarna testas hos PulPac. (Bild Emelie Andersson)

De tre svenska företagen PulPac, OrganoClick och Nordic Barrier Coating har inlett ett samarbete kring utveckling och testning av hållbara barriärlösningar för fiberbaserad livsmedelstråg. Samarbetet ingår i det svenska strategiska innovationsprogrammet BioInnovation som finansieras av Vinnova.

Målet för projektet är att utveckla radikalt nya biobaserade och biologiskt nedbrytbara material och utvärdera appliceringsmetoder, som möjliggör integration av mer miljövänliga vatten- och/eller fettbarriärer i torrformade fiberprocesser.

OrganoClicks roll i samarbetsprojektet är att utveckla och leverera det biobaserade och biologiskt nedbrytbara barriärbeläggningsmaterialet. Av detta tillverkar sedan Nordic Barrier Coating ett speciellt nonwovenmaterial som i slutskedet används i PulPacs patenterade ”Dry Molded Fiber”-process för tillverkning av torrformade fiberförpackningar.

”Detta är ett genombrott på laboratorienivå med en stor potential att driva upptaget av Dry Molded Fiber i de mest utmanande förpackningsapplikationerna och öka effektiviteten ännu mer. Nästa steg är ytterligare industriell utveckling och validering inför en lovande kommersiell uppskalning för hållbara barriärer”, säger Sebastian Roos, Chief Technology Officer på PulPac AB.

De tre företagen har den senaste tiden genomfört omfattande tester av de hållbara barriärlösningarna där man testat nya appliceringsmetoder och material. Företagen skriver att testresultaten visar en visar mycket hög potential för biologiskt nedbrytbara och livsmedelsklassade lösningar för mer komplexa applikationer.

”Genom att efterlikna levande växter och frukters egen kemi har OrganoClick utvecklat teknologier som möjliggör funktionalisering av de flesta fiberbaserade produkter. De potentiella marknaderna för förpackningar och engångsprodukter med våra nya vatten- och fettbeständiga barriärmaterial i PulPacs torrfiberformade produkter är enorma och vi är mycket entusiastiska inför nästa steg i projektet”, säger Dan Blomstrand, VP Biocomposites på OrganoClick AB

Företagen uppger att de testade materialen även uppvisar en intressant potential för ökad effektivitet i produktionen och förenklad hantering av inblandade kemikalier.

”Vårt arbete med att kombinera material och ny kemi från OrganoClick för PulPacs torrfiberformade produkter är mycket spännande och vi är stolta över de positiva genombrottsresultaten. Vi funderar nu på framtida infrastruktur och industriell utveckling för att kommersiellt validera de upptäckta lösningarna och för att tillgodose Dry Molded Fibers globala lansering”, säger Urban Winberg, VD på Nordic Barrier Coating AB.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx