Träflis och organiska bindemedel bakom nytt förpackningsmaterial

PUBLICERAD: 13 juni 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Sulapac-materialet är lämpligt för tillverkning av kosmetikaförpackningar till tvål|krämer

Finska startup-företaget Sulapac Oy lanserar ett alternativ till plastförpackningar med ett nytt ekologiskt material, tillverkat av träflis och nedbrytbara organiska bindemedel.
Sulapacs förpackningsmaterial är vattentätt och fullständigt biologiskt nedbrytbart och i ett första skede är materialet tänkt att användas för tillverkning av exklusiva lyxförpackningar till kosmetikaprodukter.

Bakom Sulapac Oy står de två finska biokemisterna Suvi Haimi och Laura Kyllönen, som skrivit en avhandling om medicinska biomaterial. Deras startup-företag bildades i februari i år och har tillkommit med stöd av Tekes, det finska utvecklingscentret för teknologi och innovationer.

”Processen att omvandla innovationen till en kommersiell produkt underlättades av våra egna kunskaper om vilka biomaterial som passar i vilken miljö”, skriver Suvi Haimi i ett pressmeddelande.

Produkter tillverkade i Sulapac-materialet har plastliknande egenskaper. Eftersom det är vatten- ochj oljetätt och helt ogenomträngligt för syre, anser grundarna att det är speciellt lämpligt till kosmetikaprodukter som tvål, krämer, salvor, etc.

Förpackningar tillverkade i Sulapac kan dessutom tillverkas i former och utseenden helt enligt kundens önskemål.

”En annan stor fördel är att förpackningarna kan tillverkas i stora serier, precis som konventionella plastförpackningar, vilket gör produkterna mycket konkurrenskraftiga”, säger Suvi Haimi.

Sulapac Oy riktar nu in sig på en snabb tillväxt och man förhandlar just nu med ett antal olika varumärken för att ingå olika partnerskapsavtal. Entusiasmen och tilltron för det nya materialet är stor och i initialskedet har Sulapac och dess grundare fått in en miljon euro (knappt tio miljoner kronor) i finansiella bidrag.

”Vår stora vision är att göra Sulapac till det ledande ekologiska förpackningsmaterialet och vi söker nu partners som kan hjälpa oss att nå ut internationellt genom globala varumärken”, avslutar Suvi Haimi.

N.B.:
Sulapac Oy är ett av sex startup-företag som valts ut av Stora Enso att medverka i företagets acceleratorprogram – ett startup-initiativ som Stora Enso genomför i samarbete med Aalto University Developing Entrepreneurship (Aalto ENT) och Vertical Accelerator.
Startup-företag från hela världen har haft möjlighet att ansöka till programmet och presentera affärsidéer med fokus på smarta fabriker, kundupplevelse och leveranskedjan – och andra intressanta idéer med tydlig koppling till förnybara material.
Vinnarna valdes ut i hård konkurrens bland över 120 sökanden. I slutomgången fick de medverkande presentera sina bidrag för Stora Ensos ledningsgrupp.
Förutom Sulapac Oy valdes följande fem startup-företag ut att medverka i acceleratorprogrammet: Top Data Science, Collective Crunch, Trä Kronor, LOOP by Circology och Drvr.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker