Träbestick och sugrör av papper när MAX fasar ut fossil plast

PUBLICERAD: 22 mars 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Sugrör av papper kommer att ersätta plastsugrören i hamburgerkedjan MAX restauranger.

Hamburgerkedjan MAX blir först på svenska snabbmatsmarknaden att fasa ut sugrör av fossil plast och ersätta dem med sugrör av papper.
Men det är inte bara plastsugrören som snart är ett minne blott i MAX restauranger – även plastartiklar som bestick och barriärskikten i pappmuggar kommer att ersättas med produkter tillverkade i 100 procent förnybart och återvinningsbart material.

Dagens plastbestick kommer att bytas ut mot bestick i trä och i dryckesbägarna av papp kommer barriärskiktet av fossil plast att ersättas av en barriär tillverkad av sockerrörsbaserad bioplast.

”Vi vill minimera plastförbrukningen och nu blir vi först i branschen med att ta bort plastsugrör. Tillsammans med övriga åtgärder innebär det att vi ökar andelen växtbaserade förpackningar till 92 procent och det känns väldigt skönt”, säger Kaj Török, informations- och hållbarhetschef på MAX.

MAX skriver i ett pressmeddelande att redan i dag består 87 procent av de förpackningar, etc. som används av kedjan av växtbaserat material och genom de nu beslutade förändringarna räknar man med att 38 procent av återstoden fossilbaserad plast försvinner från restaurangerna. Utfasningen av sugrören, besticken och plastskikten i dryckesbägarna kommer att innebära en årlig minskning med 89 ton fossilbaserad plast.

”Med vårt hållbarhetsarbete vill vi vara en förebild i branschen. Sedan 2008 har vi klimatkompenserat till 100 procent för våra totala utsläpp, klimatmärkt vår meny och minskat våra utsläpp med en rad åtgärder, bland annat genom att minska mängden engångsmaterial samt andelen plast i förpackningar. I somras blev vi klimatpositiva och nu tar vi nästa steg och visar på framtidens alternativ för engångsmaterial”, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på MAX Burgers.

Utfasningen av sugrör, bestick, etc. kommer att ske löpande på MAX-restaurangerna runt om i landet med start i april. Först ut blir MAX på Hötorget i Stockholm, där man redan den 25 mars kommer att ha det nya materialet på plats.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium