Total Corbion PLA först med kemiskt återvunnen bioplast

PUBLICERAD: 29 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Gerrit Gobius du Sart, forskare på Total Corbion PLA, inspekterar den första satsen av kemiskt återvunna Luminy® rPLA-pellets. (Bild Total Corbion PLA)|”Vi är övertygade om att rPLA blir en betydande del av vår totala omsättning”, säger François de Bie. (Bild EUBP)|”Luminy rPLA visar på vårt engagemang för att möjliggöra en cirkulär ekonomi”, säger Thomas Philipon. (Bild Total Corbion)

Bioplastproducerande joint venture-företaget Total Corbion PLA har utvecklat och lanserat vad man betecknar som världens första bioplast tillverkad av kemiskt återvunnet bioplastavfall.

Total Corbion PLA, som är specialiserade på produktion av mjölksyrabaserad bioplast (aka PLA) under varumärkesnamnet Luminy®, skriver i ett pressmeddelande att man utökat Luminy-portföljen med Luminy® rPLA, som till en del består av kemiskt återvunnet PLA-avfall från insamlade industriella och konsumentbaserade produkter.

”Vi är övertygade om att rPLA blir en betydande del av vår totala omsättning”, säger François de Bie. (Bild EUBP)

”Tekniken att kemiskt återvinna postindustriellt och postkonsument PLA-avfall tillåter oss att inte bara minska avfallet utan också att behålla och bruka värdefulla resurser och verkligen ´close the loop´”, säger François de Bie, Senior Marketing Director på Total Corbion PLA.

Total Corbion PLA uppger att deras rPLA-bioplast kvalitetsmässigt har samma egenskaper och karaktäristika samt samma regulatoriska godkännanden som jungfrulig Luminy PLA.

”Vårt företags vision är att skapa en bättre värld idag och för kommande generationer. Den här möjligheten att effektivt återvinna och återanvända PLA är en ytterligare demonstration av hållbarheten hos vår produkt och visar på vårt engagemang för att möjliggöra en cirkulär ekonomi”, säger Thomas Philipon, VD på Total Corbion PLA.

”Luminy rPLA visar på vårt engagemang för att möjliggöra en cirkulär ekonomi”, säger Thomas Philipon. (Bild Total Corbion)

Luminy ® rPLA är nu kommersiellt tillgängligt och ger varumärkesägare möjligheteten att tillverka livsmedelsgodkända förpackningar och andra produkter i återvunnen PLA.

Initialt kommer Luminy rPLA-kvaliteterna att innehålla cirka 20 procent återvunnen PLA-bioplast och i början kommer också tillgången på rPLA att vara begränsad.

”Men vi är övertygade om att rPLA kommer att växa till att bli en betydande del av vår totala omsättning och produktion”, säger François de Bie.

Bland aktiva partners, som bidrar med insamling, sortering och rengöring av använda PLA-produkter till Total Corbion, kan nämnas belgiska polymerföretaget Looplife och sydkoreanska dryckesbolaget Sansu. Deras insamlade och rengjorda PLA-råmaterial används av Total Corbion för att tillverka nya Luminy® rPLA-polymerer via en kemisk återvinningsprocess. Total Corbion PLA letar nu aktivt efter ytterligare partners från hela världen, som kan hjälpa till att öka insamlingen av PLA för både mekanisk och kemisk återvinning.

”På Total Corbion PLA försöker vi aktivt köpa mer postindustriellt och postkonsument-baserat PLA-avfall, vilket skapar värde för återvinningsindustrin som helhet”, påpekar François de Bie.

Total Corbion PLA är ett joint venture-företag mellan franska Total SA och holländska Corbion NV och en ledande tillverkare av mjölksyrabaserad bioplast (PLA). Företaget har en stor produktionsanläggning i Thailand och förbereder för närvarande en ännu större anläggning i Frankrike, som ska stå klar år 2024.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x