"Too Good To Go"-kassarna ger mindre matsvinn på norska mackar

PUBLICERAD: 18 mars 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Vid 72 Circle K-mackar i Norge kan kunderna hjälpa till att minska matsvinnet genom att köpa en ”Too Good To Go”-bärkasse med mat. (Bild Johnny Syversen)|Stationsföreståndare Bekim Istrefi på Circle K Brynseng i Oslo ger en Too Good To Go-bärkasse med baguetter och kakor till en kund. (Bild Johnny Syversen)

”Too Good To Go” är ett koncept mot minskat matsvinn som finns i flera länder. Systemets speciella bärkassar är nu populära bland norska Circle K-kunder.
Konceptet bygger på att kunder via en mobilapp beställer och köper en ”Too Good To Go”-kasse med mat, som annars skulle ha kastats. Inte mindre än 460.000 olika ”maträddare” i form av butiker, matställen, kaféer, bagerier och bensinstationer är anslutna till systemet

I Norge har konceptets speciella bärkassar blivit populära bland konsumenter, som besöker företaget Circle K:s bensinstationer. För närvarande är 72 norska Circle K-stationer, fördelade över hela Norge, med i systemet och antalet ökar för varje dag.

”Att kasta duglig mat är slöseri med resurser och bra produkter. Vår ambition är att våra stationer ska kasta minsta möjliga mängd mat varje dag. Därför är vi glada för att så många kunder hjälper oss att rädda mat, som annars skulle blivit avfall. Varje dag blir jag kontaktad av nya stationer, som vill vara med i denna viktiga miljöaktion”, säger Alexander Bettum vidi Circle K Norge.

Bendik Walderhaug, som är rådgivare hos Too Good To Go, tror att Circle K skickar en mycket viktig signal, när de som stor aktör tillämpar konceptet för att minska matsvinn och klimattryck.
 
”När Circle K vågar gå i spetsen bland bensinbolag, visar de samtidigt vägen för andra branschaktörer. Så småningom tror vi att detta kan bidra till att konceptet blir tillgängligt för alltfler människor. De allra flesta människor är överens med vår grundläggande idé, att det är meningslöst att kasta bra mat”, säger Bendik Walderhaug.

Alexander Bettum i Circle K berättar om en oväntad vinst, som anslutna norska mackar börjat göra, sedan man inlett samarbetet med Too Good To Go.
 
”Alla våra stationer följer de regler för stekning, bakning, etc, som vi upprättat för att minska matswvinnet. Men de stationer, som ingår i Too Good To Go-systemet, är nu ännu bättre på att planera sin matproduktion än de som står utanför systemet”, säger Alexander Bettum.

En typisk ”Too Good To Go”-bärkasse på en Circle K-mack kan exempelvis innehålla en bakad baguette, några frallor och en kaka. Priset är 39 norska kronor och bärkassen kan inhandlas vid förutbestämda tider på mackarna. Motsvarande ordinarie pris för de ingående produkterna ligger enligt Circle K på mellan 100 och 140 norska kronor,

Circle K Norge har nu undertecknat ett avtal, som innebär att företaget är ett av flera stora norska företag, som förbinder sig att bidra till att matsvinnet i Norge är halverat år 2030.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x