Timjan och sötpotatis råvaror i bioplastfilm!

PUBLICERAD: 13 mars 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Eterisk olja från timjan är en av råvarorna till bioplastfilmen.
|Huvudråvaran i bioplastfilmen är stärkelse från sötpotatis.
|Montmorillonit nanolera används för flera olika materialtillämpningar.

Forskare vid North Carolina A&T State University i USA har utvecklat och tillverkat en biologiskt nedbrytbara nanokompositfilm med hjälp av stärkelse från sötpotatis och eterisk olja från timjan! Enligt forskarna kan bioplastfilmen ge en hållbar lösning på sådana avfallsproblem, som i dag orsakas av fossilbaserade plastförpackningsmaterial.

Forskarna menar att stärkelse från sötpotatis är ett bättre alternativ vid produktion av bioplaster än andra organiska råvaror som vetestärkelse, vetegluten, soja- och vassleproteiner, etc. Bioplaster från sådana råvaror kan, enligt forskarna, orsaka allergiska besvär om de migrerar till livsmedel, etc., vid användning av bioplaster i livsmedelsförpackningar. 
Några sådana allergiska problem finns dock inte med sötpotatisstärkelse, enligt forskarna, och dessutom är sötpotatis en billig och lättillgänglig grönsak, som odlas i stora kvantiteter i många regioner i världen.

Vid utvecklingen av den speciella bioplastfilmen, utgick forskarna vid North Carolina-universitetet från en bioplastfilm, framställd med sötpotatisstärkelse som basråvara. Vid produktionen tillförde man eterisk timjanolja samt så kallad montmorillonit nanolera (MMT) för att ge bioplastfilmen olika fysikaliska och mekaniska egenskaper.

Andelen MMT hölls konstant på tre viktprocent, medan mängden eterisk timjanolja skiftades mellan tre nivåer: 0,5, 1,0 och 1,5 viktprocent. Forskarna undersökte sedan vilka olika fysiska och mekaniska egenskaper filmen fick, inte minst vad gällde barriäregenskaper.

Forskningsresultaten visade att med MMT i en bioplastfilm av sötpotatisstärkelse förbättrades avsevärt filmens fasthet och dess barriäregenskaper mot genomsläpplighet av fukt och vattenånga. Kombinationen av MMT och timjanolja förbättrade bland annat drag hållfastheten- och töjningsförmågan hos filmen.

Forskningen är en del av ett större USDA-finansierat projekt för utveckling av nanokompositfilmer, där man bland annat undersöker filmernas mekaniska och antibakteriella egenskaper och utvärderar deras förmåga att brytas ner biologiskt.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se