Timjan och sötpotatis råvaror i bioplastfilm!

PUBLICERAD: 13 mars 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Eterisk olja från timjan är en av råvarorna till bioplastfilmen.
|Huvudråvaran i bioplastfilmen är stärkelse från sötpotatis.
|Montmorillonit nanolera används för flera olika materialtillämpningar.

Forskare vid North Carolina A&T State University i USA har utvecklat och tillverkat en biologiskt nedbrytbara nanokompositfilm med hjälp av stärkelse från sötpotatis och eterisk olja från timjan! Enligt forskarna kan bioplastfilmen ge en hållbar lösning på sådana avfallsproblem, som i dag orsakas av fossilbaserade plastförpackningsmaterial.

Forskarna menar att stärkelse från sötpotatis är ett bättre alternativ vid produktion av bioplaster än andra organiska råvaror som vetestärkelse, vetegluten, soja- och vassleproteiner, etc. Bioplaster från sådana råvaror kan, enligt forskarna, orsaka allergiska besvär om de migrerar till livsmedel, etc., vid användning av bioplaster i livsmedelsförpackningar. 
Några sådana allergiska problem finns dock inte med sötpotatisstärkelse, enligt forskarna, och dessutom är sötpotatis en billig och lättillgänglig grönsak, som odlas i stora kvantiteter i många regioner i världen.

Vid utvecklingen av den speciella bioplastfilmen, utgick forskarna vid North Carolina-universitetet från en bioplastfilm, framställd med sötpotatisstärkelse som basråvara. Vid produktionen tillförde man eterisk timjanolja samt så kallad montmorillonit nanolera (MMT) för att ge bioplastfilmen olika fysikaliska och mekaniska egenskaper.

Andelen MMT hölls konstant på tre viktprocent, medan mängden eterisk timjanolja skiftades mellan tre nivåer: 0,5, 1,0 och 1,5 viktprocent. Forskarna undersökte sedan vilka olika fysiska och mekaniska egenskaper filmen fick, inte minst vad gällde barriäregenskaper.

Forskningsresultaten visade att med MMT i en bioplastfilm av sötpotatisstärkelse förbättrades avsevärt filmens fasthet och dess barriäregenskaper mot genomsläpplighet av fukt och vattenånga. Kombinationen av MMT och timjanolja förbättrade bland annat drag hållfastheten- och töjningsförmågan hos filmen.

Forskningen är en del av ett större USDA-finansierat projekt för utveckling av nanokompositfilmer, där man bland annat undersöker filmernas mekaniska och antibakteriella egenskaper och utvärderar deras förmåga att brytas ner biologiskt.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish