Tetra Pak steriliserar med elektronstrålar!

PUBLICERAD: 25 juni 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Hjärtat i den nya fyllningsmaskinen E3 är eBeam-delen|där det förbipasserande förpackningsmaterialet utsätts för en ”dusch” av elektronstrålar|som dödar bakterier och mikroorganismer och steriliserar materialet.|Elektronstråleanordningen eBeam har utvecklats av Tetra Pak i samarbete med högspänningsspecialisten Comet.

Tetra Pak har lanserat vad man betecknar som en banbrytande nyhet inom vätskekartongområdet. Det är den nya fyllningsmaskinen E3, som man nu visat upp vid Fispal Technologia International Trade Show i São Paulo, Brasilien, och där man istället för traditionell väteperoxid använder en teknik med elektronstrålar för att sterilisera förpackningsmaterialet innan fyllning med livsmedelsprodukter sker.

Den nya maskinen sägs ha en kapacitet av 40.000 förpackningar i timmen och jämfört med den existerande A3/Speed-plattformen ger E3 även lägre produktionskostnader, ökad flexibilitet och lägre miljöpåverkan.

Hjärtat i den nya maskinen är den nya steriliseringstekniken eBeam, som har utvecklats av Tetra Pak i samarbete med Comet, ett världsledande företag inom högspänning och högvakuumteknik. Tekniken innebär att man fokuserar och styr en stråle av elektroner över ytan på förpackningsmaterialet, medan det löper genom fyllningsmaskinen och på så sätt dödar eventuella bakterier och mikroorganismer.

Användandet av eBeam-tekniken innebär att man kommer bort från den tidsödande metoden att sterilisera vätskekartongförpackningar med hjälp av väteperoxid. Med eBeam kan man behandla upp till 11 förpackningar i sekunden och tester visar att den ökade kapaciteten kan sänka en livsmedelsproducents driftskostnader med upp till 20 procent.

”Detta är en mycket spännande utveckling. Tetra Pak E3 innebär inte bara kostnads- och miljöfördelar för våra kunder utan den markerar också starten på en ny era och ett stort steg framåt inom vätskekartongförpackningar och deras fyllningsutrustningar”, säger Tetra Paks marknads- och produktchef Charles Brand.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium