Testbädden LignoCity får ett tillskott på 20 miljoner

PUBLICERAD: 9 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

”Det här är ett jättehäftigt projekt, som främjar utvecklingen mot en mer koldioxidsnål ekonomi och omställningen till ett biobaserat samhälle”, säger Paul Nemes.|Vid LignoCity utvinns lignin ur svartlut. Ligninet kan sedan omvandlas till olika produkter, bland annat bioplaster och kolfiberprodukter.

Testbädden LignoCity vid Bäckhammars bruk får ett tillskott på 20 miljoner kronor i ett utvecklingsprojekt med deltagande av RISE (projektägare), Paper Province, Kristinehamns kommun, Region Värmland, Nordic Paper och RenFuel.

Lignin, som är en restprodukt från massa- och pappersbruken, har stor potential och kan omvandlas till flera olika produkter som bränslen, bioplaster, kolfiberprodukter, mm. Vid testbädden LignoCity på Nordic Papers Bäckhammars bruk i Kristinehamns kommun bedrivs forskning och tester av ligninet. Anläggningen är den enda anläggning i världen, som kan producera skräddarsydda ligninkvaliteter i tillräckligt stora kvantiteter för uppskalning. Testbädden ägs av RISE.

Nu inleds ett projekt med syfte att utveckla LignoCity, hitta koldioxidsmarta lösningar kring ligninet och bygga upp nya affärsmodeller.

”Det är ett jättehäftigt projekt. Vi främjar utvecklingen mot en mer koldioxidsnål ekonomi och omställningen till ett biobaserat samhälle”, säger Paul Nemes, vice VD på Paper Province.

Projektets namn är ”Koldioxidsnål ekonomi genom utveckling av LignoCity” och det ska pågå i tre år. Projektet  delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden med tio miljoner kronor och det totala ekonomiska bidraget uppgår till 20 miljoner kronor.

Projektdeltagarna kommer att arbeta med hypoteser för hur små och medelstora företag samt startups kan dra nytta av den här typen av verksamhet. Medel finns avsatta för att kartlägga och hitta nya samarbetspartners som går att knyta till LignoCity.

”Projektet ska stötta utvecklingen av idéer i riktning mot kommersialisering, hela vägen från idé till produkt”, säger Paul Nemes.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x