Termokrombläck ger säkrare sterilisering av förpackad mat

PUBLICERAD: 26 november 2020
UPPDATERAD: 25 januari

När korrekt temperatur uppnåtts vid retortsteriliseringen skiftar bläcket färg från svart till distinkt blått. (Bild Markem-Imaje)|Det termokromatiska bläcket kan användas vid sterilisering av livsmedel förpackade i såväl metallburkar som i flexibla plastpåsar. (Bild Markem-Imaje)

Märkningsspecialisten Markem-Imaje har utvecklat ett termokromatiskt bläck, som ger säkrare retortsterilisering av förpackade livsmedel.

Bläcket, som har fått beteckningen MS596, kan användas för märkning på såväl metall som plast och enligt företaget behövs ingen för- eller efterbehandling av förpackningsmaterialet.

Det termokromatiska bläcket kan användas vid sterilisering av livsmedel förpackade i såväl metallburkar som i flexibla plastpåsar. (Bild Markem-Imaje)

Det termokromatiska bläcket skiftar färg från distinkt svart till klart blått, när livsmedelsförpackningen når den rätta steriliseringstemperaturen mellan 115 och 125 grader Celsius. Innan steriliseringsprocessen börjar kan bläcket användas i rumstemperaturer mellan +4 och +40 grader Celsius utan att den termokromatiska effekten påverkas.

Markem-Imaje skriver i ett pressmeddelande att även om ett termokromatiskt bläck i sig inte kan garantera att en sterilisering av livsmedlet faktiskt skett, så kan en distinkt färgändring vid avsedda temperaturer ge en god indikation på att processen har ägt rum.

Det nya termokromatiska bläcket har en torktid på endast en sekund oavsett förpackningsmaterial och att det motstår utsmetning vilket ger hög läsbarhet. Bläcket påverkas också mindre än andra liknande bläck av olje- och fettrester eller vatten under retortprocessen. Markem-Imaje rekommenderar att bläcket används tillsammans med företagets inkjet-printer 9450 för kontinuerlig bläckstrålemärkning.

Enligt Markem-Imaje innehåller bläcket MS596 inga ingredienser som är farliga för vattenlevande organismer och det innehåller inte heller metanol, som är mycket giftigt för det mänskliga nervsystemet.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker