Tekniken som ska maxa metalltrycket

PUBLICERAD: 8 februari 2018
UPPDATERAD: 24 januari
Den nya bestrykningstekniken ska höja kvaliteten på metalliserad förpackningsfilm.

Bobst lanserar en ny bestrykningsteknik för metalliserad förpackningsfilm. Tillverkaren menar att allt fler tryckerier vill kunna trycka på metalliserad film på komplexa material.

Den nya bestrykningstekniken från Bobst, för att tillverka metalliserad film, ska motverka brister i att lamineringen och trycket lossnar från förpackningen. Detta orsakas i vanliga fall av en låg ytenergi, vilket i längden bidrar till att förpackningsfilmen inte fäster tillräckligt bra på förpackningen.

Bobst nya process heter AluBond och ska enligt tillverkaren möjliggöra en högre ytenergi än tidigare alternativ. Med tekniken går det att bortse från användandet av de idag konventionella kemikaliebehandlade filmerna. Enligt tillverkaren ökar efterfrågan på bättre kvalitet på metalliserad förpackningsfilm, då allt fler tryckerier vill trycka på komplexa förpackningsstrukturer.

Så fungerar AluBond

Alubond, och dess process med vakuummetallisering, får enligt Bobst en hög vidhäftning på vanligt förekommande plastmaterial såsom PET, BOPP, CPP och PE. I en direktkontakt mellan aluminiumbestrykningen och polymerytan sker en hög vidhäftning. Det som händer är att bindningen förstärks vilket skapar en bättre prestanda under nästkommande steg i processen. En dålig bindning mellan plast och substrat innebär att resultatet inte ser ut som det ska, eller inte håller en längre tid.

Läs vidare

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar

EUBP: ”Bioplast en nyckelfaktor för uppfyllandet av PPWR-förordningen”

Bioplaster kommer att få en allt större framtida betydelse i och med införandet av EU:s förpacknings- och förpackningsavfallsförordning PPWR. Det anser organisationen European Bioplastics (EUBP) och dess VD Hasso von Pogrell.
euflag-ppwr-toppx

Pappersbarriär prisad i hållbarhetstävling

Tetra Pak har mottagit utmärkelsen 'Resource Efficiency' vid Sustainable Packaging News Awards 2024, för sin pappersbaserade innovation inom barriärmaterial.
Mimosa_choco_3d-strawsx

Första yoghurtbägaren med livsmedelsgodkänd återvunnen polystyren

INEOS Styrolution lanserar yoghurtbägare med mekaniskt återvunnen polystyren som ett resultat av samarbete mellan flera partners i värdekedjan milstolpe uppnåddes genom samarbetet mellan flera partners längs värdekedjan. Man kallar det för en milstolpe.
Yoghurt cupsx

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se