Talade på Stora Tillväxtdagen

PUBLICERAD: 19 oktober 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso Per LyrvallStora Ensos Sverigechef Per Lyrvall framträdde vid Stora Tillväxtdagen i Stockholm. Årets konferens hade temat ”En ny spelplan för näringslivet” och lockade drygt 300 personer från politiken, myndigheter och näringsliv.

Fokus under konferensen var de förändrade drivkrafterna i näringsliv och samhälle och hur dessa kan bana väg för Sveriges fortsatta konkurrenskraft. Det var Tillväxtverket som arrangerade konferensen.

Per Lyrvall deltog i programpunkten ”Med ny teknik ritar vi framtiden”, som inleddes med att fem startup-bolag fick möjlighet att framföra en kort pitch om sina företag. På plats var: Erik Gatenholm, Cellink, Victoria Bäcksin, LightFlex, Thomas Almesjö, ChromoGenic, Louise Hammarberg, CaCharge och Edvin Resebo, 3DTC Alfred Nobel Science Park.

Efter de korta inledande presentationerna gav Per Lyrvall och Johan Harvard från Näringsdepartementet sin bild av hur ny teknik påverkar Sveriges utveckling.

– Jag blir väldigt inspirerad av att lyssna på presentationerna av dessa startups. Det är fantastiskt kul att se att samtliga startups är i klustret kring material, tillverkning och industri. Det visar att den nya tekniken skapar nya affärsmöjligheter som stärker Sveriges fortsatta utveckling som industriland, säger Per Lyrvall.

Han berättade att skogsindustrin är Sveriges största nettoexportör och motorn inom den växande bioekonomin. I framtiden kommer det att finnas betydligt fler produkter och material som är tillverkade av träd än vad som finns på marknaden idag. Per lyfte fram bl a textilier och smarta fönster som exempel.  Stora Enso har redan idag flera pågående och spännande innovationssamarbeten, ett av dem är tillsammans med 3D-bioprintingföretaget Cellink.

– Samarbetet med Cellink ger oss möjligheter att expandera våra produkter till nya tillämpningsområden och material. Att använda cellulosan från trädet till 3D-printning öppnar upp nya dörrar för oss och breddar basen för bioekonomin, säger Per Lyrvall.

– Vi har en gynnsam miljö för tillverkning i Sverige med många snabbväxande startups och stora etablerade aktörer. 2016 ser ut att bli ett år då vi har mer tillverkande industri som etablerar sig i Sverige än som flyttar ut tillverkningen, säger Johan Harvard.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front