Talade på Stora Tillväxtdagen

PUBLICERAD: 19 oktober 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso Per LyrvallStora Ensos Sverigechef Per Lyrvall framträdde vid Stora Tillväxtdagen i Stockholm. Årets konferens hade temat ”En ny spelplan för näringslivet” och lockade drygt 300 personer från politiken, myndigheter och näringsliv.

Fokus under konferensen var de förändrade drivkrafterna i näringsliv och samhälle och hur dessa kan bana väg för Sveriges fortsatta konkurrenskraft. Det var Tillväxtverket som arrangerade konferensen.

Per Lyrvall deltog i programpunkten ”Med ny teknik ritar vi framtiden”, som inleddes med att fem startup-bolag fick möjlighet att framföra en kort pitch om sina företag. På plats var: Erik Gatenholm, Cellink, Victoria Bäcksin, LightFlex, Thomas Almesjö, ChromoGenic, Louise Hammarberg, CaCharge och Edvin Resebo, 3DTC Alfred Nobel Science Park.

Efter de korta inledande presentationerna gav Per Lyrvall och Johan Harvard från Näringsdepartementet sin bild av hur ny teknik påverkar Sveriges utveckling.

– Jag blir väldigt inspirerad av att lyssna på presentationerna av dessa startups. Det är fantastiskt kul att se att samtliga startups är i klustret kring material, tillverkning och industri. Det visar att den nya tekniken skapar nya affärsmöjligheter som stärker Sveriges fortsatta utveckling som industriland, säger Per Lyrvall.

Han berättade att skogsindustrin är Sveriges största nettoexportör och motorn inom den växande bioekonomin. I framtiden kommer det att finnas betydligt fler produkter och material som är tillverkade av träd än vad som finns på marknaden idag. Per lyfte fram bl a textilier och smarta fönster som exempel.  Stora Enso har redan idag flera pågående och spännande innovationssamarbeten, ett av dem är tillsammans med 3D-bioprintingföretaget Cellink.

– Samarbetet med Cellink ger oss möjligheter att expandera våra produkter till nya tillämpningsområden och material. Att använda cellulosan från trädet till 3D-printning öppnar upp nya dörrar för oss och breddar basen för bioekonomin, säger Per Lyrvall.

– Vi har en gynnsam miljö för tillverkning i Sverige med många snabbväxande startups och stora etablerade aktörer. 2016 ser ut att bli ett år då vi har mer tillverkande industri som etablerar sig i Sverige än som flyttar ut tillverkningen, säger Johan Harvard.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a