Sverige med i global grupp som bekämpar plastnedskräpning

PUBLICERAD: 9 juni 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Vängruppen ”The Group of Friends to Combat Marine Plastic Pollution” bekämpar marin plastnedskräpning.

Sverige har gått med i den internationella vängruppen ”The Group of Friends to Combat Marine Plastic Pollution”, som ska agera för att bekämpa marin plastnedskräpning och mikroplaster. Vängruppen har initierats av Norge, Antigua och Bermuda samt Maldiverna och lanserades digitalt på Internationella havsdagen den 8 juni.

Gruppen ska driva på det globala arbetet att ta fram åtgärder som effektivt minskar marin plastnedskräpning och mikroplaster i havet. Ett av målen är arbeta för en global överenskommelse om plast. De senaste decennierna har en ökad produktion och användning av plast resulterat i en markant ökning av mängden plastskräp, plast som sprids både på land och i havet. Som följd hotas den biologiska mångfalden i havet, liksom turism och fiske.

”Världens hav har inga gränser och vi måste agera globalt”, säger Isabella Lövin. (Bild Regeringen)

”Världens hav har inga gränser, vi måste därför agera globalt för att få ett renare hav. Denna nya grupp enar de länder vilka, liksom Sverige, vill se mer handling och ett högre tempo i arbetet att bekämpa föroreningar av plast i havet. En global överenskommelse om plast är en del av lösningen. Vi har ingen tid att förlora”, säger Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Den globala vängruppen består i nuläget av ett 30-tal länder, inklusive EU. Gruppen arbetar för att stötta genomförandet av Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen om hållbar konsumtion och produktion samt hav och marina resurser. Den vill öka medvetenhet och internationell förståelse för plastproblematiken och hur man kan komma tillrätta med detta. Gruppen stödjer arbetet under FN:s miljöprogram och FN:s internationella miljömöte UNEA, som redan antagit flera resolutioner om marin plastnedskräpning och mikroplaster.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish