Svenskt-tyskt samarbete bäddar för ökad återvinning av PP-film

PUBLICERAD: 11 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Miljontals fler livsmedelsförpackningar innehållande polypropenfilm kommer att kunna sorteras ut och återvinnas genom samarbetet mellan Svensk Plaståtervinning och tyska företaget GRAF. (Bild Svensk Plaståtervinning)

Svensk Plaståtervinning och tyska företaget GRAF ingår ett samarbete, som skapar en unik sorterings- och återvinningsprocess för PP-film. Samarbetet bäddar för att miljontals fler livsmedelsförpackningar kan återvinnas med hjälp av Svensk Plaståtervinnings nya sorteringsanläggning Site Zero och GRAF:s återvinningsteknik.

Svensk Plaståtervinning skriver i ett pressmeddelande att det idag inte finns någon anläggning i Europa, som klarar av att sortera och återvinna förpackningar, som är gjorda av eller innehåller polypropenfilm (PP-film) eller laminat där PP-film ingår. Det innebär att enbart i Sverige eldar man varje år upp mellan 10.000 och 15.000 ton PP-film. Men nu – tack vare samarbetet mellan Svensk Plaståtervinning och GRAF och när Site Zero sätts i drift i Motala år 2023 – kommer man att kunna sortera ut och återvinna PP-film från förpackningar.

I Site Zero kommer det för första gången att finnas teknik för att sortera ut PP-film och därefter ska PP-materialet skickas till GRAF, som är både återvinnare och producent. GRAF skapar bland annat hållbara plastprodukter för återvinning av regnvatten, dränering och vattenrening, och driver utvecklingen inom hållbar plastanvändning, med så mycket som 80 procent återvunnen plast i sina nya produkter.

”Vi är otroligt glada att samarbeta med ett företag som GRAF i skapandet av en återvinningsprocess för PP-film. Deras återvinningsanläggning är i princip klimatneutral, då den drivs av biogas. Här ska vår sorterade PP-film omvandlas till en högkvalitativ återvunnen råvara, som kan användas igen i GRAF:s nya hållbara produkter”, berättar Therese Cederholm, försäljningsansvarig på Svensk Plaståtervinning.

Med teknik för sortering och återvinning av PP-film öppnas nya möjligheter för producenter att ersätta sådana icke-återvinningsbara laminat, som ofta används i förpackningsmaterial för livsmedel, exempelvis i ost och spaghettiförpackningar. Laminat består av flera blandade plastsorter för att öka förpackningens barriäregenskaper och minska matsvinnet.

”Med PP-film kan liknande egenskaper uppnås, men med bara en plastsort – ett så kallat monomaterial. När producenterna kan ersätta laminat med PP-film kommer deras förpackningar enklare att kunna återvinnas”, skriver Svensk Plaståtervinning.

Samarbetet med GRAF inleds, när Site Zero driftsätts 2023. Återvinningen av 10 000 – 15 000 ton PP-film per år medför en klimatminskning med upp till 28.500 ton koldioxid och därtill kommer en klimatvinning, när allt fler producenter ersätter komplexa laminat med återvinningsbar PP-film.

”Vår filosofi och strategi bygger på att i så stor mån som möjligt skapa en cirkulär återvinning, där plasten behåller sitt ursprungliga värde utan onödig blandning med andra plaster eller material. Site Zero möjliggör utsortering och återvinning av fler plaster än någon annan anläggning i världen. Det motverkar en nedgraderande linjär återvinning, där plasten endast återvinns en gång och bara blir till mer lågkvalitativa plastprodukter. Detta är tyvärr vanligt idag och görs ofta av ekonomiska skäl, men det bidrar inte till någon större klimatvinst, då den ändå måste ersättas med ny plast”, menar Rickard Jansson, utvecklingsingenjör på Svensk Plaståtervinning.

Läs mer om Site Zero HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x