Svenskt företag tillverkar granulat av lignin istället för olja

PUBLICERAD: 22 april 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Lignin extruderas i Renol-granulat, som kan blandas med många typer av plast. Foto: Lignin Industries AB

Lignin finns i nästan ofattbara mängder i naturen eftersom lignin och cellulosa är grundläggande element i träd och växter. Ett nytt svenskt företag, Lignin Industries AB, tar nu det revolutionerande steget att använda lignin för att producera ett granulat, Renol, som kan blandas med ett brett utbud av olika plasttyper och därmed ersätta plast tillverkad av bio- och fossilolja.

Hittills används cirka 99 procent av allt lignin, vegetabilisk polymer, som bränsle vid papperstillverkning. Pappersbruken använder således en – fram till nu – oanvändbar biprodukt på ett förnuftigt sätt. Processen är å andra sidan inte miljövänlig eftersom förbränning av lignin producerar koldioxid. Därför är det mycket mer miljövänligt att använda icke-fossila bränslen vid papperstillverkning och använda lignin för produkter som inte förbränns. Det kanske inte är helt klart, men plast binder faktiskt koldioxid, som endast släpps ut under själva förbränningen, så plast är inte riktigt skadligt för miljön, förutom som avfall i naturen. Det är anskaffningen av råvaran och förbränningen som är skadlig för miljön.

Kapacitet på 1 000 ton

Pappersbruken bränner idag cirka 80 miljoner ton lignin. Det ska ses i förhållande till det faktum att cirka 2 miljoner ton bioplast och 330 miljoner ton fossil plast, så en konsekvent användning av lignin skulle kunna ersätta nästan 25 procent av all plast som produceras på fossil olja. Det svenska företaget Lignin Industries AB har en kapacitet på cirka 1 000 ton per år, så det är en bit att gå till de 80 miljoner ton samtidigt som pappersbruk över hela världen också måste anpassa sig till icke-fossila bränslen.

Utvecklat ny produkt

Om vi ​​går ett steg tillbaka i processen har den svensk-finska pappersleverantören Stora Enso beslutat att göra något åt ​​lignin-utmaningen och tillsammans med Valmet utvecklat produkten Lineo – rent lignin som andra kan använda för ändamål och därmed undgå förbränningen av lignin.

Av mystiska skäl ingår inte förbränning av lignin i de svenska koldioxidräkenskaperna, men om det gjorde det skulle Sveriges koldioxidutsläpp öka med cirka 16 procent, så det finns anledning att titta på ligninutmaningen.

Lignin blandat med biokomponenter

Lignin Industries blandar lignin med vissa biokomponenter i en avancerad extruder för produkten Renol, som är en form av granulat som kan ersätta 5 -50 procent plast (till exempel ABS, PE, PET, PLA, PP) tillverkad av bio och fossil olja. Det är lignin som ger träet sin bruna färg, så lignin kan endast användas i färgade plasttyper.

Alla analyser tyder på att lignin (Renol) kan återvinnas precis som vissa typer av plast, men tyvärr är plaståtervinning generellt fortfarande på en mycket låg nivå.

Text: Henrik Christiansen

Läs vidare

Packnorth och Packnews går samman

De två nyhetssajterna Packnorth och Packnews slås ihop hos nystartade AGI Media, och från och med den 1 februari kan de senaste förpackningsnyheterna läsas på packnews.se. Tidningen nord emballage ingår också i sammanslagningen och byter samtidigt namn till Packnews.
SignPrint-och-nord_emballage-2023-ver1-scaled

Packnorth och Packnews går samman

De två nyhetssajterna Packnorth och Packnews slås ihop hos nystartade AGI Media, och från och med den 1 februari kan de senaste förpackningsnyheterna läsas på packnews.se. Tidningen nord emballage ingår också i sammanslagningen och byter samtidigt namn till Packnews.
SignPrint-och-nord_emballage-2023-ver1-scaled

Så blir Interpack 2023

Vi tittar närmare på Interpack 2023. En fullbokad mässa där totalt 18 hallar fördelas mellan förpackningsbranschens alla olika fokusområden.
Interpack17_JV5342-scaled

DS Smith investerar 50 miljoner i modern stans

Förpackningsföretaget bygger vidare med tryck och stansning på anläggningen i Värnamo.
MasterCut-724_221201-2340_export

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x