Svenskt företag tillverkar granulat av lignin istället för olja

PUBLICERAD: 22 april 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Lignin extruderas i Renol-granulat, som kan blandas med många typer av plast. Foto: Lignin Industries AB

Lignin finns i nästan ofattbara mängder i naturen eftersom lignin och cellulosa är grundläggande element i träd och växter. Ett nytt svenskt företag, Lignin Industries AB, tar nu det revolutionerande steget att använda lignin för att producera ett granulat, Renol, som kan blandas med ett brett utbud av olika plasttyper och därmed ersätta plast tillverkad av bio- och fossilolja.

Hittills används cirka 99 procent av allt lignin, vegetabilisk polymer, som bränsle vid papperstillverkning. Pappersbruken använder således en – fram till nu – oanvändbar biprodukt på ett förnuftigt sätt. Processen är å andra sidan inte miljövänlig eftersom förbränning av lignin producerar koldioxid. Därför är det mycket mer miljövänligt att använda icke-fossila bränslen vid papperstillverkning och använda lignin för produkter som inte förbränns. Det kanske inte är helt klart, men plast binder faktiskt koldioxid, som endast släpps ut under själva förbränningen, så plast är inte riktigt skadligt för miljön, förutom som avfall i naturen. Det är anskaffningen av råvaran och förbränningen som är skadlig för miljön.

Kapacitet på 1 000 ton

Pappersbruken bränner idag cirka 80 miljoner ton lignin. Det ska ses i förhållande till det faktum att cirka 2 miljoner ton bioplast och 330 miljoner ton fossil plast, så en konsekvent användning av lignin skulle kunna ersätta nästan 25 procent av all plast som produceras på fossil olja. Det svenska företaget Lignin Industries AB har en kapacitet på cirka 1 000 ton per år, så det är en bit att gå till de 80 miljoner ton samtidigt som pappersbruk över hela världen också måste anpassa sig till icke-fossila bränslen.

Utvecklat ny produkt

Om vi ​​går ett steg tillbaka i processen har den svensk-finska pappersleverantören Stora Enso beslutat att göra något åt ​​lignin-utmaningen och tillsammans med Valmet utvecklat produkten Lineo – rent lignin som andra kan använda för ändamål och därmed undgå förbränningen av lignin.

Av mystiska skäl ingår inte förbränning av lignin i de svenska koldioxidräkenskaperna, men om det gjorde det skulle Sveriges koldioxidutsläpp öka med cirka 16 procent, så det finns anledning att titta på ligninutmaningen.

Lignin blandat med biokomponenter

Lignin Industries blandar lignin med vissa biokomponenter i en avancerad extruder för produkten Renol, som är en form av granulat som kan ersätta 5 -50 procent plast (till exempel ABS, PE, PET, PLA, PP) tillverkad av bio och fossil olja. Det är lignin som ger träet sin bruna färg, så lignin kan endast användas i färgade plasttyper.

Alla analyser tyder på att lignin (Renol) kan återvinnas precis som vissa typer av plast, men tyvärr är plaståtervinning generellt fortfarande på en mycket låg nivå.

Text: Henrik Christiansen

Läs vidare

Packnorth och Packnews går samman

De två nyhetssajterna Packnorth och Packnews slås ihop hos nystartade AGI Media, och från och med den 1 februari kan de senaste förpackningsnyheterna läsas på packnews.se. Tidningen nord emballage ingår också i sammanslagningen och byter samtidigt namn till Packnews.
SignPrint-och-nord_emballage-2023-ver1-scaled

Packnorth och Packnews går samman

De två nyhetssajterna Packnorth och Packnews slås ihop hos nystartade AGI Media, och från och med den 1 februari kan de senaste förpackningsnyheterna läsas på packnews.se. Tidningen nord emballage ingår också i sammanslagningen och byter samtidigt namn till Packnews.
SignPrint-och-nord_emballage-2023-ver1-scaled

Så blir Interpack 2023

Vi tittar närmare på Interpack 2023. En fullbokad mässa där totalt 18 hallar fördelas mellan förpackningsbranschens alla olika fokusområden.
Interpack17_JV5342-scaled

DS Smith investerar 50 miljoner i modern stans

Förpackningsföretaget bygger vidare med tryck och stansning på anläggningen i Värnamo.
MasterCut-724_221201-2340_export

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning