Svenskt företag tillverkar granulat av lignin istället för olja

PUBLICERAD: 22 april 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Lignin extruderas i Renol-granulat, som kan blandas med många typer av plast. Foto: Lignin Industries AB

Lignin finns i nästan ofattbara mängder i naturen eftersom lignin och cellulosa är grundläggande element i träd och växter. Ett nytt svenskt företag, Lignin Industries AB, tar nu det revolutionerande steget att använda lignin för att producera ett granulat, Renol, som kan blandas med ett brett utbud av olika plasttyper och därmed ersätta plast tillverkad av bio- och fossilolja.

Hittills används cirka 99 procent av allt lignin, vegetabilisk polymer, som bränsle vid papperstillverkning. Pappersbruken använder således en – fram till nu – oanvändbar biprodukt på ett förnuftigt sätt. Processen är å andra sidan inte miljövänlig eftersom förbränning av lignin producerar koldioxid. Därför är det mycket mer miljövänligt att använda icke-fossila bränslen vid papperstillverkning och använda lignin för produkter som inte förbränns. Det kanske inte är helt klart, men plast binder faktiskt koldioxid, som endast släpps ut under själva förbränningen, så plast är inte riktigt skadligt för miljön, förutom som avfall i naturen. Det är anskaffningen av råvaran och förbränningen som är skadlig för miljön.

Kapacitet på 1 000 ton

Pappersbruken bränner idag cirka 80 miljoner ton lignin. Det ska ses i förhållande till det faktum att cirka 2 miljoner ton bioplast och 330 miljoner ton fossil plast, så en konsekvent användning av lignin skulle kunna ersätta nästan 25 procent av all plast som produceras på fossil olja. Det svenska företaget Lignin Industries AB har en kapacitet på cirka 1 000 ton per år, så det är en bit att gå till de 80 miljoner ton samtidigt som pappersbruk över hela världen också måste anpassa sig till icke-fossila bränslen.

Utvecklat ny produkt

Om vi ​​går ett steg tillbaka i processen har den svensk-finska pappersleverantören Stora Enso beslutat att göra något åt ​​lignin-utmaningen och tillsammans med Valmet utvecklat produkten Lineo – rent lignin som andra kan använda för ändamål och därmed undgå förbränningen av lignin.

Av mystiska skäl ingår inte förbränning av lignin i de svenska koldioxidräkenskaperna, men om det gjorde det skulle Sveriges koldioxidutsläpp öka med cirka 16 procent, så det finns anledning att titta på ligninutmaningen.

Lignin blandat med biokomponenter

Lignin Industries blandar lignin med vissa biokomponenter i en avancerad extruder för produkten Renol, som är en form av granulat som kan ersätta 5 -50 procent plast (till exempel ABS, PE, PET, PLA, PP) tillverkad av bio och fossil olja. Det är lignin som ger träet sin bruna färg, så lignin kan endast användas i färgade plasttyper.

Alla analyser tyder på att lignin (Renol) kan återvinnas precis som vissa typer av plast, men tyvärr är plaståtervinning generellt fortfarande på en mycket låg nivå.

Text: Henrik Christiansen

Läs vidare

Minimalt CO2-avtryck och hög kvalitet lockar premiumkunder

I det lilla samhället Lessebo ett par mil från Växjö finns det ”lilla” bruket Lessebo Paper som i antal producerade ton står sig ganska slätt mot jättarna, men som i stället är en ledande aktör både vad gäller kvalitetspapper och miljö. En stor del av produktionen går till förpackningar, till premiumvarumärken. Vi mötte vd, Jens Olson, på HK i Lessebo.
Färgerx

Packnorth och Packnews går samman

De två nyhetssajterna Packnorth och Packnews slås ihop hos nystartade AGI Media, och från och med den 1 februari kan de senaste förpackningsnyheterna läsas på packnews.se. Tidningen nord emballage ingår också i sammanslagningen och byter samtidigt namn till Packnews.
SignPrint-och-nord_emballage-2023-ver1-scaled

Packnorth och Packnews går samman

De två nyhetssajterna Packnorth och Packnews slås ihop hos nystartade AGI Media, och från och med den 1 februari kan de senaste förpackningsnyheterna läsas på packnews.se. Tidningen nord emballage ingår också i sammanslagningen och byter samtidigt namn till Packnews.
SignPrint-och-nord_emballage-2023-ver1-scaled

Så blir Interpack 2023

Vi tittar närmare på Interpack 2023. En fullbokad mässa där totalt 18 hallar fördelas mellan förpackningsbranschens alla olika fokusområden.
Interpack17_JV5342-scaled

Senaste nytt

Rikard Ahlin slutar som vd på Ettiketto AB

Rikard Ahlin slutar som vd för Ettiketto AB och efterträds av Johanna Herstedt. Rikard fortsätter som vd för Ettiketto Group.
ettikettox

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar

EUBP: ”Bioplast en nyckelfaktor för uppfyllandet av PPWR-förordningen”

Bioplaster kommer att få en allt större framtida betydelse i och med införandet av EU:s förpacknings- och förpackningsavfallsförordning PPWR. Det anser organisationen European Bioplastics (EUBP) och dess VD Hasso von Pogrell.
euflag-ppwr-toppx

Pappersbarriär prisad i hållbarhetstävling

Tetra Pak har mottagit utmärkelsen 'Resource Efficiency' vid Sustainable Packaging News Awards 2024, för sin pappersbaserade innovation inom barriärmaterial.
Mimosa_choco_3d-strawsx