Svenskarna pantar mer än någonsin

PUBLICERAD: 13 april 2016
UPPDATERAD: 24 januari

returpack Rekord 2016

I Sverige pantar vi mer och mer för varje år och enligt färsk statistik från Returpack satte vi under 2015 nytt rekord. I snitt pantade vi 171 burkar och PET-flaskor per person. Året innan var snittet 169 stycken. Totalt återvann vi cirka 1,69 miljarder förpackningar vilket motsvarar en energibesparing på 325 miljoner kWh. Den energin räcker för att värma upp 25 000 villor under ett helt år.

– Sedan pantsystemet infördes i Sverige för drygt 30 år sedan har antalet pantade förpackningar ökat stadigt varje år och idag återvinns omkring 84 procent av alla burkar och PET-flaskor. Det gör oss till ett av de bästa länderna i världen när det gäller pantning, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack som driver Pantamera i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor.

Orsakerna till den ökade återvinningen är flera. Dels har vi blivit mer miljömedvetna, dels har det blivit enklare att panta med fler platser att lämna sina tomma burkar och PET-flaskor. Pantamera samarbetar bland annat med campingplatser, småbåtshamnar, fjällanläggningar och ett ökande antal föreningar samt finns på turistorter, badstränder och festivaler.

– Vi jobbar ständigt med att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt. Vi vill vara en förebild inom det som kallas ”nudging” som innebär att man knuffar invånarna i rätt riktning och underlättar miljösmarta och hållbara val. Två av de senaste nudging-exemplen är de pantrör som finns på många platser bredvid papperskorgar utomhus samt de nya storpantarautomater som vi testar på ett antal platser runt om i landet, säger Katarina Lundell.

Genom att tillverka en ny burk eller PET-flaska från återvunnet material istället för nytt, görs en stor insats för miljön. Materialet i en aluminiumburk kan återvinnas i oändlighet och man sparar 95 procent energi jämfört med att använda ny råvara. Den energi som vi tillsammans sparade förra året genom att panta burkar och PET-flaskor, motsvarar 325 miljoner kWh vilket räcker till att värma upp 25 000 villor under ett helt år.

Läs vidare

Dow och Procter & Gamble utvecklar ny återvinningsteknik

Dow och Procter & Gamble Company har tecknat ett utvecklingsavtal (JDA) för att skapa en ny återvinningsteknik.
Avfallx

Mindre CO2 när Coop byter från glas till plast i sillburkarna

En av årets stora mathelger är runt knuten. Två av Coops sillnyheter för året kommer i plastburkar – en förändring som nu ska appliceras på all Coop sill i glasburk.
Coop sillx

Norskt företag först med Liplids locklösning

Nu är den första kunden för Liplids nya, fiberbaserade lock för drycksmuggar offentlig. Det blev ett norskt företag som är först ut.
4D2B350Ex

Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året

Trenden att ersätta plastförpackningar med förpackningar som kombinerar papper och plast fortsätter bland varumärkesägare med den tveksamma motiveringen att det är bättre för miljön.
Arlax

Senaste nytt

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx