Svenskarna blir bättre på att återvinna

PUBLICERAD: 28 februari 2019
UPPDATERAD: 24 januari
650 000 ton tidningar och förpackningar lämnades till återvinning av svenska folket 2018.

Fler förpackningar och tidningar lämnas till återvinningen. Materialet som ökar mest jämfört med föregående år är plastförpackningar, enligt statistik från FTI. 

– Vi vet att svenska folket är bra på att återvinna, men trots det behöver vi alla bli bättre och faktiskt göra ännu mer, säger  Veronica Foberg Gustafsson på FTI

Förpacknings- och tidningsinsamlingen för varje år statistik över mängden förpackningar och tidningar som Sveriges hushåll lämnar till återvinningen. Siffrorna avser dels det material som lämnas till FTI:s över 5000 återvinningsstationer, dels det material som 1,6 miljoner slänger direkt i fastigheternas återvinning. Fjolårets statistik visar att det lämnades in totalt 650 327 ton förpackningar och tidningar till återvinning. FTI skriver att mängden motsvarar Globen fylld med material, från golv till tak, 28 gånger om. Det är en ökning med cirka sju procent jämfört med 2017.

På personnivå lämnade svensken i snitt in nästan 64 kilo material till återvinning. Den största ökningen står mängden insamlad plast för. 17 procent fler plastförpackningar lämnades till återvinning 2018. Samtidigt minskar mängden tidningar, vilket FTI förklarar med personers ändrade mediekonsumtionsvanor.

– Det är viktigt att ännu fler plastförpackningar lämnas till återvinning för att nå upp till likvärdiga resultat som för övriga materialslag. Första steget för att nå dit är att vi får in mer material, men det krävs också bättre hantering av det insamlade materialet. Under 2019 kommer den nya sorteringsanläggningen för plastförpackningar i Motala, som blir Europas modernaste, att vara i full drift, säger Veronica Foberg Gustafsson, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI, i ett pressmeddelande.

Statistiken för återvinningen finns även att utläsa för respektive kommun.

 

Läs vidare

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar

EUBP: ”Bioplast en nyckelfaktor för uppfyllandet av PPWR-förordningen”

Bioplaster kommer att få en allt större framtida betydelse i och med införandet av EU:s förpacknings- och förpackningsavfallsförordning PPWR. Det anser organisationen European Bioplastics (EUBP) och dess VD Hasso von Pogrell.
euflag-ppwr-toppx

Pappersbarriär prisad i hållbarhetstävling

Tetra Pak har mottagit utmärkelsen 'Resource Efficiency' vid Sustainable Packaging News Awards 2024, för sin pappersbaserade innovation inom barriärmaterial.
Mimosa_choco_3d-strawsx

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se