Svenska Retursystem minskar klimatavtrycket i ”rundturerna”

PUBLICERAD: 7 november 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Koldioxidutsläppen har minskat med 15 procent för varje ”rundtur” som en returlåda gör i systemet. Bilden visar returlådor i automation hos Everfresh i Helsingborg.|”Den totala minskningen för branschen är över 1.500 ton CO2e på ett år”, säger Anna Elgh.

Svenska Retursystems uppdrag är att effektivisera och miljöanpassa dagligvarubranschens livsmedelsflöden. Under det senaste året har utsläppen av CO2e minskat med 15 procent per rundtur som en returlåda snurrar i retursystemet.

”Vår drivkraft är att utveckla så enkla, effektiva och hållbara lösningar som möjligt för dagligvarubranschen. Varje dag skickar vi ut över 500.000 returlådor i systemet, så en minskning av utsläppen med 15 procent per rundtur och låda innebär en minskning för branschen med över 1.500 ton CO2e på ett år”, säger Anna Elgh, VD på Svenska Retursystem.

Tack vare en ökad andel förnybar energi vid tillverkningen och en förlängd livslängd på returlådorna har klimatavtrycket från en rundtur för en returlåda minskat från 72 till 61 gram CO2e.

Returlådorna tillverkas i Storbritannien och Svenska Retursystem för en kontinuerlig dialog med sina leverantörer om vikten av att öka andelen förnybar energi. Under det senaste året har en dramatisk förbättring skett hos leverantören av returlådor, som ökat sin andel förnybar energi från 30 till 84 procent.

Att förlänga livslängden på returlådorna för att slippa tillverka nya lådor är också avgörande för systemets hållbarhetsprestanda. Genom fysisk kontroll av beståndet av lådor har Svenska Retursystem konstaterat att livslängden är minst 15 år i snitt. Detta har uppnåtts genom effektiva lagningsmetoder och en god hantering i hela varuflödeskedjan.

Grundidén med retursystemet är att dagligvarubranschens distribution ska ske i gemensamma returpallar och returpallar, som kan användas om och om igen. Svenska Retursystems lådor tillverkas av tålig, återvinningsbar plast. När en returlåda är trasig och inte längre går att laga, mals plasten ned och återanvänds för tillverkning av nya returlådor i en sluten cirkulär affärsmodell.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker