Svenska Retursystem minskade CO2-utsläppen med 32.000 ton

PUBLICERAD: 7 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi hjälper livsmedelsbranschen att minska sitt klimatavtryck”, säger Anna Elgh, VD på Svenska Retursystem. (Bild Svenska Retursystem)

Livsmedelsföretag, som använder Svenska Retursystems kretslopp för plastbaserade returlådor och returpallar, minskade CO2-utsläppen med 32.000 ton under 2019. Det skriver Svenska Retursystem i ett pressmeddelande med anledning av att Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien  (IVA) i sin senaste branschrapport konstaterar att effektivare transporter och mer klimatsmarta val av förpackningar och lastbärare är avgörande i en framtid med begränsade resurser.

Under 2019 distribuerades enligt IVA rekordstora mängder mat i livsmedelsbranschens gemensamma retursystem för lastbärare och sekundärförpackningar.

”Vi hjälper livsmedelsbranschen att minska sitt klimatavtryck. Genom att allt fler företag förstår nyttan med klimatsmarta lastbärare minskade utsläppen av koldioxid med hela 32.000 ton under förra året”, säger Anna Elgh, VD på Svenska Retursystem.

Frågan om hur vi smartast nyttjar våra resurser är högaktuell och drivs bland annat i IVA:s projekt ”Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi”, vars syfte är att stärka Sveriges konkurrenskraft i en framtid med begränsade resurser.

Inom ramen för projektet släpptes i dagarna branschrapporten ”Resurseffektiv transport och mobilitet i Sverige – vad behövs?”. I rapporten konstateras att transporter måste bli effektivare och att val av förpackningar och lastbärare, som skapar högre fyllnadsgrad, är en del av många lösningar, som måste främjas.

Svenska Retursystem skriver i sitt pressmeddelande att man är ett gott exempel på hur en hel bransch gått samman och jobbar resurssmart för att effektivt transportera landets livsmedel från jord till bord. Under 2019 skickades 150 miljoner returlådor och 8 miljoner returpallar ut i kretsloppet.

Bakgrunden till att retursystemet startades var övertygelsen om att livsmedelsbranschen skulle gynnas av ett gemensamt system för standardiserade lastbärare och sekundärförpackningar, som kunde återanvändas om och om igen.

”Livsmedelsbranschen var pionjärer och Svenska Retursystem har över 20 års erfarenhet, när det handlar om delningsekonomi. Vi tror att liknande initiativ i andra branscher kan stärka Sveriges konkurrenskraft”, säger Anna Elgh.

Svenska Retursystems klimatsmarta plastpallar och -lådor har en livslängd på 15 år. Lådorna används i snitt 150 gånger, pallarna 100 gånger. (En användning innebär att pallen eller lådan snurrar runt ett varv mellan matproducent, grossist, butik/restaurang och tillbaka till retursystemets produktionsanläggningar för tvätt)
Trasiga pallar och lådor lagas och uttjänta lådor skickas tillbaka till tillverkaren, som maler ner dem och använder materialet vid produktion av nya lådor. På så sätt lever materialet kvar i flera generationer.

IVA:s rapporten ”Resurseffektiv transport och mobilitet i Sverige – vad behövs?” kan läsas/laddas ner HÄR.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x