Svenska Retursystem minskade CO2-utsläppen med 32.000 ton

PUBLICERAD: 7 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi hjälper livsmedelsbranschen att minska sitt klimatavtryck”, säger Anna Elgh, VD på Svenska Retursystem. (Bild Svenska Retursystem)

Livsmedelsföretag, som använder Svenska Retursystems kretslopp för plastbaserade returlådor och returpallar, minskade CO2-utsläppen med 32.000 ton under 2019. Det skriver Svenska Retursystem i ett pressmeddelande med anledning av att Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien  (IVA) i sin senaste branschrapport konstaterar att effektivare transporter och mer klimatsmarta val av förpackningar och lastbärare är avgörande i en framtid med begränsade resurser.

Under 2019 distribuerades enligt IVA rekordstora mängder mat i livsmedelsbranschens gemensamma retursystem för lastbärare och sekundärförpackningar.

”Vi hjälper livsmedelsbranschen att minska sitt klimatavtryck. Genom att allt fler företag förstår nyttan med klimatsmarta lastbärare minskade utsläppen av koldioxid med hela 32.000 ton under förra året”, säger Anna Elgh, VD på Svenska Retursystem.

Frågan om hur vi smartast nyttjar våra resurser är högaktuell och drivs bland annat i IVA:s projekt ”Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi”, vars syfte är att stärka Sveriges konkurrenskraft i en framtid med begränsade resurser.

Inom ramen för projektet släpptes i dagarna branschrapporten ”Resurseffektiv transport och mobilitet i Sverige – vad behövs?”. I rapporten konstateras att transporter måste bli effektivare och att val av förpackningar och lastbärare, som skapar högre fyllnadsgrad, är en del av många lösningar, som måste främjas.

Svenska Retursystem skriver i sitt pressmeddelande att man är ett gott exempel på hur en hel bransch gått samman och jobbar resurssmart för att effektivt transportera landets livsmedel från jord till bord. Under 2019 skickades 150 miljoner returlådor och 8 miljoner returpallar ut i kretsloppet.

Bakgrunden till att retursystemet startades var övertygelsen om att livsmedelsbranschen skulle gynnas av ett gemensamt system för standardiserade lastbärare och sekundärförpackningar, som kunde återanvändas om och om igen.

”Livsmedelsbranschen var pionjärer och Svenska Retursystem har över 20 års erfarenhet, när det handlar om delningsekonomi. Vi tror att liknande initiativ i andra branscher kan stärka Sveriges konkurrenskraft”, säger Anna Elgh.

Svenska Retursystems klimatsmarta plastpallar och -lådor har en livslängd på 15 år. Lådorna används i snitt 150 gånger, pallarna 100 gånger. (En användning innebär att pallen eller lådan snurrar runt ett varv mellan matproducent, grossist, butik/restaurang och tillbaka till retursystemets produktionsanläggningar för tvätt)
Trasiga pallar och lådor lagas och uttjänta lådor skickas tillbaka till tillverkaren, som maler ner dem och använder materialet vid produktion av nya lådor. På så sätt lever materialet kvar i flera generationer.

IVA:s rapporten ”Resurseffektiv transport och mobilitet i Sverige – vad behövs?” kan läsas/laddas ner HÄR.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

SIA Glass ska spara 16 ton plast per år

SIA Glass presenterar en ny förpackning för sina strutar i flerpack. Genom att plastfolien som tidigare skyddade glassen ersätts med ett lock på toppen av struten, ska 16 ton plast sparas varje år.
Ny-forpackning-flerpack

Metsä Group påbörjar försäljningen av Muoto i Sverige – en ny förpackningsprodukt av träfiber

Metsä Groups nya förpackningsvarumärke Muoto finns nu tillgängligt för testkunder i Sverige som letar efter alternativ till plastförpackningar.
Metsä_Muoto_Package2323x

Finsk innovation: Förpackningspapper med fett- och syresäker bioplastbarriär

Den finska skogs- och papperskoncernen UPM har tillsammans med amerikanska Eastman utvecklat ett nytt förpackningspapper för livsmedel. Materialet är försett med en fett- och syresäker barriär, tillverkad av cellulosabaserad bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biobarrier-toppx

Walki i strategiskt samarbete för att utveckla nedbrytbara livsmedelsförpackningar

Walki har ingått ett strategiskt partnerskap med det franska start-up företaget Lactips för att skapa helt biologiskt nedbrytbara, plastfria livsmedelsförpackningar med hjälp av naturliga polymerer.
walki_teabag_chocolate-bar_Lactipsx