Svensk ”torrformad cellulosa” är nu patentsökt i över 30 länder

PUBLICERAD: 28 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Linus Larsson, t.h., uppfinnare och VD på PulPac AB, diskuterar torrformning av cellulosa med en av företagets forskningsingenjörer. (Bild PulPac)

Göteborgsföretaget PulPac AB har utvecklat en unik metod att tillverka förpackningar och andra produkter av ”torrformad cellulosa”. Metoden är nu patentsökt i över 30 länder och den svenska ”plastersättaren” har därmed möjlighet att på licensbasis göras globalt tillgänglig.

”Vår innovation är tillgänglig för alla, som vill vara med och rädda planeten från engångsplast. Vi har ont om tid att göra skillnad och licensiering är det enda sättet att extremt snabbt kunna skala en ny teknologi”, säger Linus Larsson, uppfinnare av ”torrformad cellulosa” och VD för PulPac AB i Göteborg.

Det var den 18 mars 2016 som Linus Larsson, och hans far, Ove Larsson, lämnade in en patentansökan på en metod att torrforma cellulosa. Fram till dess hade cellulosa, alltså fibrer från träd, kommersiellt formats med en våt metod uppfunnen redan år 1903. Äggförpackningen är kanske det vanligaste exemplet. Den är formad med denna våta process, som närmast kan liknas vid industriell papier-maché.

PulPac skriver i ett pressmeddelande att våtformning av cellulosa är en långsam, kostsam och energikrävande metod, som dessvärre inte har kunnat konkurrera med plast. Tiden och energin att driva ut vatten och torka fibrerna belastar helt enkelt förpackningen med för mycket kostnad.

”Plast har människan kunnat forma på sekunder ända sedan 1950-talet. Och tyvärr, åtminstone hittills, har människan alltid valt det billigaste alternativet”, konstaterar Linus Larsson.

Linus och Ove jobbade tidigare som innovationskonsulter åt förpackningsindustrin.

”Vi drev flera stora plastprojekt åt svensk industri, tills vi en dag insåg att det här håller inte längre”, säger Linus och uppger att han då ställde sig den enda riktiga frågan: Skulle man, lika snabbt som man formar plast, kunna forma tråg, flaskor, korkar, galgar, skålar, skedar och askar av fibrer från skogen – ett av världens mest återvunna och nedbrytningsbara material?

Genombrottet kom en vårdag år 2015, när Linus och Ove placerade cellulosan från en helt vanlig barnblöja i en plåtpress. Med hjälp av lite värme kunde de 3D-forma blöjan till en stenhård produkt på sekunder. Torrformning av rena skogsfibrer var uppfunnet! Dessutom anade uppfinnarna redan då, att torrformning av ren cellulosa till och med var billigare än plast.

”Vi insåg direkt att detta var stort och bestämde oss för att söka patent och starta PulPac AB”, berättar Linus.

Patentet är idag beviljat och är numera kusin till mer än tio andra patentfamiljer i fler än 30 länder.

PulPac AB sysselsätter 15 forsknings- och utvecklingsingenjörer, vilka har en enda uppgift – att tillgängliggöra torrformning för världens alla förpackningstillverkare!

”Vi erbjuder PulPac på licens utan uppstartskostnad, men begär en del av vinsten för att finansiera vår fortsatta utveckling. Att bekämpa plastindustrins intressen och vända utvecklingen kommer att kräva kapital”, säger Linus.

PulPac har idag en handfull licenstagare och partners och den första PulPac-produkten, galgar till modeindustrin, har nyligen börjat produceras av Ekoligens AB i en helt ny fabrik i Kungälv.

PulPac räknar med att offentliggöra flera spännande globala projekt under det närmaste året, som även de kommer att göra skillnad.

”Jag utgår ifrån att vi redan om några år har hundratals industriella PulPac-linor, som årligen producerar miljardtals plastfria och helt nedbrytningsbara produkter!”, avslutar Linus Larsson.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Glassigt samarbete med Paristema

Genom ett nytt samarbete mellan glassgiganten Häagen-Dazs och Paramount släpps nu en limiterad glasskollektion signerad illustratören Erica Jacobson. Den nya designen går under namnet Emily in Paris och är inspirerad av Netflix-serien med samma namn. Det skriver Cap&Design.
Hägenx

InterSystem satsar i Finland

Efter framgångsrika etableringar i Norge och Danmark satsar nu InterSystem även i Finland.
Finland_InterSystem palletizerx

Det händer på Scanpack: Varför vi behöver sluta demonisera förpackningsmaterial

Miljöexperten Mark Shayler, som har designat allt från vägar och bostadsområden till apparater, elektronik och förpackningar, delar med sig av sina insikter. Med mottot "det finns inga dåliga material, bara dåliga system", utforskar han orsakerna bakom den nuvarande klimatkrisen. Men framför allt – hur vi kan övervinna den.
mark high resx

Det händer på Scanpack: Så ska svensk förpackningsindustri agera för en säkrare framtid!

Hur kan svensk förpackningsindustri stå stark och växa i en föränderlig värld? Genom att vara förberedd, så klart. Från risk- och sårbarhetsanalys till anpassning av affärsmodell och avtal. För omvärlden kommer att fortsätta gunga. Det kommer Johan Sjöberg, Ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy på Svenskt Näringsliv, att berätta mer om på Scanpack den 24 oktober.
Johansjobergx