Svensk Plaståtervinning startar koldioxidavskiljning i Norge

PUBLICERAD: 27 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Sådan plast och annat avfall, som inte kan behandlas av Svensk Plaståtervinning, ska nu i stället gå till koldioxidavskiljning i Norge. (Bild Svensk Plaståtervinning/Peter Holgersson)|”Jag är glad och stolt över det här samarbetet”, säger Mattias Philipsson. (Bild Svensk Plaståtervinning/Peter Holgersson)
|Avfallet från Svensk Plaståtervinning skickas till Renors anläggning i norska Brevik. (Bild Renor)

Svensk Plaståtervinning ska starta koldioxidavskiljning tillsammans med norska företaget avfallsspecialisten Renor av sådan plast och annat avfall, som inte kan processas i företagets hypermoderna anläggning Site Zero, som håller på att uppföras i Motala.

Restavfallet från Motala ska skickas till Renors anläggning i norska Brevik, där det behandlas och sedan användas av Renors moderbolag Norcem – en del av Heidelberg Cement Group – som kolersättande bränsle vid deras cementtillverkning, också den belägen i Brevik.

Den koldioxid, som genereras vid cementtillverkningen, avskiljs och fångas upp med hjälp av så kallad CCS-teknik och fraktas på fartyg till den norska västkusten, där den pumpas i pipelines till slutförvaring under havsbotten i Nordsjön. På så sätt uppstår inga negativa koldioxidutsläpp.

”Jag är glad och stolt över det här samarbetet”, säger Mattias Philipsson. (Bild Svensk Plaståtervinning/Peter Holgersson)

”Jag är mycket glad och stolt över det här samarbetet, som gör att vi både kan hjälpa till att ersätta kol som bränsle och dessutom undvika utsläpp vid förbränningsprocessen.”, säger Mattias Philipsson, VD på Svensk Plaståtervinning.

”Det här möjliggör en cirkulär ekonomi. Vi nyttjar alla resurser i avfallet och får samtidigt bort oönskade ämnen ur kretsloppet. CCS är en av de absolut bästa industriella teknikerna för att reducera koldioxidutsläpp”, säger Jarle Haugedal, VD på Renor.

För Svensk Plaståtervinning är visionen med anläggningen Site Zero i Motala att man ska kunna återvinna alla plastförpackningar från svenska hushåll i ett cirkulärt kretslopp och utan negativ klimatpåverkan. Nyckeln för den cirkulära återvinningen på Site Zero är enligt Svensk Plaståtervinning en effektiv sortering. Ingen anläggning i världen kommer att ha samma kapacitet att sortera ut så många plastsorter och återvinna dem separat, utan onödig kvalitetsförsämring av materialet.

”Med Site Zero skapar vi förutsättningar för att kunna sortera ut i stort sett alla plastsorter, som finns på den svenska marknaden. Men det kommer alltid att komma in oönskat avfall, som inte kan vara i kretsloppet, och då är det optimalt att utan klimatpåverkan kunna energiutvinna det avfallet med CCS-teknik”, menar Mattias Philipsson.

N.B.: Geologisk lagring av koldioxid – Carbon Capture and Storage eller CCS – är en teknik där koldioxid från större punktutsläpp av koldioxid från exempelvis kolkraftverk, gaskraftverk, stålverk och cementindustrier avskiljs från rökgaser och lagras i geologiska formationer djupt under markytan eller havsbottnen. (Källa Wikipedia)

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Sydsvenska tryckerier förfasas över elpriset: "Katastrof"

Under torsdagen nådde elpriserna i södra och mellersta Sverige nya rekordnivåer. Situationen är ämnet på allas läppar ute på tryckerierna. Vår systersajt, Sign&Print, har pratat med några tryckerier och bestörtningen är stor.
Sign print

Vilka insikter kring hållbar förpackningsdesign har vi i Norden?

DS Smith har låtit göra en undersökning för att förstå vikten av hållbara förpackningar när nordiska konsumenter shoppar, både i butik och online. Tillsammans med communityplattformen Toluna har DS Smith ställt ett antal frågor om detaljhandeln, förpackningar och hållbarhet till över 2 000 konsumenter från Norge, Danmark, Sverige och Finland. Så här sammanfattar DS Smith undersökningen.
ds-smith-230503-168-1600x900x

Nu inför Spanien pantsystem på plastflaskor

Spanien tar nu ett krafttag för att öka återvinningsgraden på plastflaskor. Det sker genom att man inför ett pantsystem i landet.
Spanienx

Smarta förpackningar kopplar samman den fysiska och digitala världen

Under AIPIA World Congress 2024 i Amsterdam, gav Fotini Delgado, vd för amerikanska Laava, sin och företagets syn på hur uppkopplade förpackningar förändrar förhållandet mellan varumärken och konsumenter. "Connected packaging” är mycket mer än bara en informationsbärare; det är en kraftfull digital plattform som sammanför data och förtroende, betonade Delgado.
Lavaa, Smart Packaging VM