Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

PUBLICERAD: 6 mars 2023
UPPDATERAD: 6 mars

Svensk Plaståtervinning och ICA lanserar en ny cirkulär plastförpackning av 95 procent återvunnen plast från svenska hushåll för packning av tvättmedlet Skona.

Plasten i förpackningen har samlats in av hushållen, sorterats ut av Svensk Plaståtervinning och slutligen blivit en ny plastförpackning. Skonaflaskan är ett resultat av flera aktörers samarbete och vision att skapa cirkulära plastflöden i stor skala som minskar utsläppen, minimerar behovet av ny fossil plast, och bygger upp en marknad för återvunnen plastråvara. Satsningen kommer före den EU-lagstiftning som väntas komma 2030.
Förbränningen av plast motsvarar 8 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp, men effekterna av framställningen och produktionen av plasten leder till lika stora utsläpp. Klimatpåverkan börjar redan när oljan utvinns i andra länder, samt vid transport, raffinering och produktion av ny fossil plast.

— FN uppskattar att plastindustrin är den snabbast växande källan till industriella växthusgaser i världen och kan stå för 19 procent av den totala koldioxidbudgeten år 2040. Om vi ska kunna nyttja plastens många positiva egenskaper även i framtiden måste vi göra den cirkulär, menar Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Illustrerar idealbilden

— Den nya Skonaflaskan banar väg för att plastförpackningar nu kan bli en del av den cirkulära ekonomin. Den illustrerar idealbilden av det cirkulära system som vi försöker bygga upp, där en förbrukad plastförpackning blir en ny plastförpackning. Det här har varit ett mycket viktigt projekt som kommer att skapa ett paradigmskifte för plaståtervinningen. När vi får till cirkulariteten kan vi minimera utsläppen från förbränningen och strypa behovet av ny plast, menar Mattias Philipsson.

95 procent av plasten i flaskan är återvunnen PCR.

— Inom ICA har vi stort fokus på att minimera förpackningars miljöpåverkan och att bidra till mer cirkulära plastflöden. Genom vår nya Skonaflaska följer vi inte bara våra egna ambitioner i att öka användningen av återvunnen plast, utan visar också tydligt för kunderna hur deras val av produkt, och att de lämnar förpackningar till återvinning, bidrar till ett mer hållbart samhälle och hållbara produkter. Det tror vi kommer att vara mycket uppskattat, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på ICA Gruppen.

Med den nya anläggningen Site Zero, som sätts i drift under hösten, kommer Svensk Plaståtervinning att kunna producera nya cirkulära plastförpackningar av ett tiotal plastsorter. Precis på motsvarande sätt som Skonaflaskan.

Går före förväntad EU-lagstiftning

Från 2030 föreslås det att bli lag på att varje plastförpackning som släpps ut på den europeiska marknaden ska innehålla återvunnen plastråvara, som ett led i att göra plasten till en del av den cirkulära ekonomin. Exempelvis ska förpackningar i kontakt med livsmedel innehålla 10 procent återvunnen plastråvara och övriga förpackningar 35 procent. En förutsättning för att producenter av plastförpackningar ska kunna följa den nya lagstiftningen är att det finns högkvalitativ återvunnen plastråvara att tillgå, det vill säga att det finns cirkularitet på marknaden.

— Med Skonaflaskan går vi före lagstiftningen och bygger ett cirkulärt system och en marknad för återvunnen plastråvara i Sverige. Det skapar förutsättningar för att våra kunder och Sverige ska kunna nå uppsatta klimatmål, menar Mattias Philipsson.

För att skapa den cirkulära Skonaflaskan har hela kedjan hjälpts åt. Konsumenterna har sorterat använda förpackningar, Svensk Plaståtervinning har sorterat ut och separerat den specifika plastsorten, Aage Vestergaard Larsen A/S (AVL) har tvättat och granulerat materialet och ICA har i samarbete med Nopa Nordic producerat den nya tvättmedelsflaskan som finns på butikshyllor i hela landet vecka 11.

— Det är det cirkulära sättet att tänka som är unikt i det här samarbetet. Att låta hushållsinsamlad plast omvandlas till nya plastförpackningar som den här Skonaflaskan är det optimala sättet att skapa ett hållbart cirkulärt system, säger Mette Rothmann, försäljningschef Nopa Nordic A/S.

Läs vidare

Ärlighet varar längst för Gbgt Box

Gbgt Box menar att ärlighet är en nyckel till framgång. För något år sedan vann man ett Guldägg för Atmosphere, en serie förpackningar i varandra, typ den ryska dockan, där man nog beskrev ingående material och förpackningens CO2 generering. Nu kommer nästa serie som man kallar Honest Packaging.
GBGT-321-1-scaledx

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Positiva effekter nationellt och internationellt efter ett år med Site Zero

För ett år sedan öppnade Site Zero, världens största och mest avancerade plastsorteringsanläggning. På tolv månader har anläggningen blivit en katalysator för nationell och internationell omställning mot en cirkulär plastekonomi.
Foto: Peter Holgersson AB

Nu inför Spanien pantsystem på plastflaskor

Spanien tar nu ett krafttag för att öka återvinningsgraden på plastflaskor. Det sker genom att man inför ett pantsystem i landet.
Spanienx

Senaste nytt

Ishidas Europes nyckelroll i Maple Leafs jättelika kycklingfabrik

I samarbete med Maple Leaf Foods, en av Kanadas ledande kött- och fjäderfäproducenter, har Ishida Europe spelat en nyckelroll i etableringen av Maple Leaf Foods nyligen öppnade fabrik för kyckling i London, Ontario. Det är en stors satsning värd C$772 miljoner.
Ishida - Maple Leaf 3x

Ärlighet varar längst för Gbgt Box

Gbgt Box menar att ärlighet är en nyckel till framgång. För något år sedan vann man ett Guldägg för Atmosphere, en serie förpackningar i varandra, typ den ryska dockan, där man nog beskrev ingående material och förpackningens CO2 generering. Nu kommer nästa serie som man kallar Honest Packaging.
GBGT-321-1-scaledx

Tetra Pak elektrifierar transporter mellan lager i Malmö

För första gången använder Tetra Pak en helt eldriven lastbil. Lastbilen utgår från Tetra Pak i Lund, där den laddas över natten. Därefter lastas den och körs till två externa lager i Malmö hamn.
tetra lastbilx

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx