Svensk innovation: Larverna äter plast och blir sedan mat!

PUBLICERAD: 7 december 2021
UPPDATERAD: 25 januari

”Våra larver löser två problem på en gång: de bryter ner plast och de blir näringsrik föda”, säger Norbites VD Nathalie Berezina. (Bild pressbild)

Svenska start-up-företaget Norbite använder insektslarver som äter upp plastavfall – och efter användandet blir larverna till näringsrik människoföda, bland annat för rymdfarare..!

Norbites plastätande insekter består av larver av fjärilsarten större vaxmott (Galleria mellonella). Fjärilen har fått sitt namn därför att dess larver kan äta vax, vilket innebär att de kan göra stor skada i bikupor, där de förstör binas vaxceller. Men vaxmottslarverna kan även äta och bryta ner material som kork och plast…

Norbites patenterade teknik bygger alltså på att vaxmottens larver bryter ner plast och vid nedbrytandet producerar högkvalitativt protein, fett och fibrer. Larven sägs kunna ”smälta” merparten (80 procent) av de vanligaste plastsorterna som används i samhället.

Norbites teknik är en så kallad vertikal jordbruksteknik, där insektslarverna bryter ner plastavfall i industriell skala. Företagets mål är att inom två år kunna omvandla 5.000 ton plast per år till protein, fett och fibrer och inom fem år omvandla 60.000 ton plastavfall!

”Runt 100 larver konsumerar en plastpåse på 24 timmar”, berättar Nathalie Berezina, som tillsammans med Maxim Chapovalov grundat Norbite.

Norbites naturliga ”bioraffinaderi” har tidigare utsetts till en av vinnarna i startup-tävlingen Njord Nest och för en tid sedan antogs bolaget till den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC-Sweden med målet att larverna ska lösa mat- och avfallsutmaningarna vid längre rymdresor! Antagandet till ESA-BIC Sweden innebär bland annat att Norbite får 500.000 kronor i produktutvecklingsbidrag, tillgång till experthjälp och affärsutvecklingsstöd via inkubatorn på Innovatum Science Park i Trollhättan.

”Med hjälp av dessa larver och vår teknik löser vi två problem på en gång: hanteringen av plastavfall i rymdskeppet och att under flera månader kunna förse besättningen med näringsrik mat”, säger Nathalie Berezina.

I rymden är cirkularitet en absolut nödvändighet, särskilt vid långa rymdresor. Hantering av fast avfall och återanvändning är obligatoriskt. Ändå är plastavfall extra svårt att hantera i rymden på grund av dess kemiska mångfald och fysiska egenskaper. Att göra det möjligt för besättningen att bli självförsörjande med mat är också av hög vikt.

”Det här känns väldigt, väldigt bra! Antagningen till ESA-BIC Sweden innebär ett viktigt erkännande från en av de mest tekniskt avancerade organisationerna i världen. Vi är inte längre ensamma på resan, utan ser fram emot att få stor hjälp och stöd från ett team erfarna proffs inom en rad viktiga områden”, avslutar Nathalie Berezina.

Nyligen utsågs Norbite också till en av 20 vinnare i innovations- och idétävlingen Venture Cup 2021.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x