Svensk industri efterfrågar enhetliga wellförpackningar

PUBLICERAD: 24 februari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Johan Alfthan är en av forskarna bakom Innventia-studien om enhetliga funktionsstandarder för wellpapp. (Bild: Linkedin)

En studie om enhetliga funktionsstandarder för wellpapp har precis avslutats av forskare på Innventia. Studien har bland annat kartlagt industrins krav på förpackningar, och inom vilka områden förpackningsindustrin behöver bli bättre.
”Enhetliga funktionsstandarder hjälper industrin att specificera det som är viktigt, för att uppnå den önskade kvaliteten och tillåter förpackningsleverantörer att hitta bästa möjliga lösning med rätt funktion”, säger Johan Alfthan, forskare på Innventia, i en intervju i Svenska Wellpappföreningens nyhetsbrev Wellpappnytt.

Syftet med studien var att identifiera var behoven inte täcks av befintliga standarder och komma fram till ett underlag för framtida utvecklingsarbete mot mer enhetliga funktionsstandarder. Studien är det första steget mot en ny förpackningsstandard för optimering av wellpappförpackningar. Detta är någonting som framförallt den varuexporterande industrin efterfrågar. 

Studien har bland annat identifierat områden där det idag finns brister jämfört med industrins behov. Viktiga områden är effekterna av vibrationer och stötar under transport samt effekter på förpackningarna av klimatet och långtidsbelastning. 

”I dessa fall är de verkliga belastningarna ofta okända, och metoderna som används för att förutsäga prestanda hos förpackningar har brister. Förpackningsdesign är också en viktig del. Exempelvis är förpackningar med perforering som gör dem lättöppnade känsliga och prestandan är svår att prediktera. Vi fann också ett behov av riktlinjer som kan användas av beställaren av förpackningar för att skapa så bra specifikationer som möjligt och underlätta kommunikationen med förpackningsleverantörer”, säger Johan Alfthan.

Studien har också kartlagt exportindustrins behov, och visar att det är viktigt att produkten skyddas på ett kostnadseffektivt sätt. Man vill kunna specificera funktion på ett enhetligt sätt som fungerar över hela världen. Detta underlättar för industrin att använda sig av wellpappförpackningar, någonting som Johan Alfthan menar är bra för miljön. 

”Ökad användning av wellpapp kan ge minskad miljöbelastning under förutsättning att förpackningarna är designade för sitt syfte. I nuläget finns en stor risk för att förpackningar kan vara både över- och underdimensionerade. Studien är ett steg mot bättre metoder för dimensionering”, säger han.

Källa: Wellpappnytt, nr 1 #2016

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x