Svensk industri efterfrågar enhetliga wellförpackningar

PUBLICERAD: 24 februari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Johan Alfthan är en av forskarna bakom Innventia-studien om enhetliga funktionsstandarder för wellpapp. (Bild: Linkedin)

En studie om enhetliga funktionsstandarder för wellpapp har precis avslutats av forskare på Innventia. Studien har bland annat kartlagt industrins krav på förpackningar, och inom vilka områden förpackningsindustrin behöver bli bättre.
”Enhetliga funktionsstandarder hjälper industrin att specificera det som är viktigt, för att uppnå den önskade kvaliteten och tillåter förpackningsleverantörer att hitta bästa möjliga lösning med rätt funktion”, säger Johan Alfthan, forskare på Innventia, i en intervju i Svenska Wellpappföreningens nyhetsbrev Wellpappnytt.

Syftet med studien var att identifiera var behoven inte täcks av befintliga standarder och komma fram till ett underlag för framtida utvecklingsarbete mot mer enhetliga funktionsstandarder. Studien är det första steget mot en ny förpackningsstandard för optimering av wellpappförpackningar. Detta är någonting som framförallt den varuexporterande industrin efterfrågar. 

Studien har bland annat identifierat områden där det idag finns brister jämfört med industrins behov. Viktiga områden är effekterna av vibrationer och stötar under transport samt effekter på förpackningarna av klimatet och långtidsbelastning. 

”I dessa fall är de verkliga belastningarna ofta okända, och metoderna som används för att förutsäga prestanda hos förpackningar har brister. Förpackningsdesign är också en viktig del. Exempelvis är förpackningar med perforering som gör dem lättöppnade känsliga och prestandan är svår att prediktera. Vi fann också ett behov av riktlinjer som kan användas av beställaren av förpackningar för att skapa så bra specifikationer som möjligt och underlätta kommunikationen med förpackningsleverantörer”, säger Johan Alfthan.

Studien har också kartlagt exportindustrins behov, och visar att det är viktigt att produkten skyddas på ett kostnadseffektivt sätt. Man vill kunna specificera funktion på ett enhetligt sätt som fungerar över hela världen. Detta underlättar för industrin att använda sig av wellpappförpackningar, någonting som Johan Alfthan menar är bra för miljön. 

”Ökad användning av wellpapp kan ge minskad miljöbelastning under förutsättning att förpackningarna är designade för sitt syfte. I nuläget finns en stor risk för att förpackningar kan vara både över- och underdimensionerade. Studien är ett steg mot bättre metoder för dimensionering”, säger han.

Källa: Wellpappnytt, nr 1 #2016

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se