Svensk bioplastinnovatör ingår 25-årigt avtal med USA-bolag

PUBLICERAD: 29 november 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Bioextrax VD Edvard Hall, t. v., och företagets grundare och teknikchef Mohammad H.A. Ibrahim, t. h., flankerar Full Cycle Bioplastics VD Jeff Anderson i samband med undertecknandet av licensavtalet i Lund. (Bild Bioextrax)

Lundbaserade bioteknikföretaget Bioextrax AB har ingått ett 25-årigt licensavtal med bioplastproducenten Full Cycle Bioplastics (FCB) i USA kring produktion av bioplasten PHA med organiskt avfall som råvara.

Licensavtalet bygger på den patenterade extraktionsteknologi, som Bioextrax utvecklat, och som innebär att man kan producera PHA-bioplast och PHA-baserade material med organiska avfallsprodukter som fjädrar och slakteriavfall som råvaror.

Bioextrax skriver i ett pressmeddelande att FCB är en ledande teknologiutvecklare och producent av PHA, med organiskt avfall som råvara, och med Bioextrax teknologier får de nu tillgång till en kostnadseffektiv extraktionsmetod för sin PHA.

”Det är glädjande att vi nu har ett långsiktigt avtal med FCB på plats och att vi har kommit igång med kommersialiseringen av våra PHA-extraktionsmetoder, inklusive den patenterade PHA-extraktionsteknologin. Med det nu ingångna licensavtalet och prisnivåerna, och de produktionsplaner som vi fått kommunicerade till oss från FCB, så börjar detta avtal generera intäkter redan 2021 för att årligen öka till upp mot en miljard kronor eller mer i årliga intäkter till Bioextrax från år 2026 till år 2045” säger Edvard Hall, VD för Bioextrax AB.

FCB har i dagsläget en mindre demonstrationsanläggning i Mountain View, Kalifornien och de har skrivit avtal för ytterligare anläggningar som kommer att producera ca 3.000 ton PHA årligen. FCB har en plan att tillsammans med ett stort antal partners årligen skala upp antalet anläggningar och produktionen globalt de närmaste fem-sex åren för att nå en produktionskapacitet i storleksordningen 350.000 ton PHA år 2026.

”Efter utvärderingar under 2021 är vi mycket nöjda med den extraktionsteknologi som Bioextrax tillhandahåller. Vår plan är att driftsätta två kommersiella anläggningar inom 18 månader. Utöver detta har vi ett stort antal potentiella kundprojekt i vår pipeline på global basis. Vi vill snarast påbörja implementering, uppskalning och full kommersiell produktion i de två kommersiella produktionsanläggningarna. Vi har en plan att inom sex år, tillsammans med partners, producera många hundra tusen ton PHA årligen och med stark tillväxt under decennier framöver” säger Jeff Anderson, CEO och medgrundare i Full Cycle Bioplastics.

Bioplasten PHA kan bland annat användas till produkter inom förpackningsområdet och vi har tidigare skrivit om det avtal som Bioextrax har träffat med svenska förpackningskoncernen Emballator Group kring leverans och tester av Bioextrax PHA-produkter för tillverkning av formgjutna och extruderade förpackningsprodukter (Läs HÄR!)

——————————————————————-
Om Bioextrax
Bioextrax grundades år 2014 baserat på forskning vid avdelningen för bioteknik vid Lunds Universitet. Företagets processteknologier möjliggör kostnadseffektiv produktion av bioplasten PHA från sukros (socker) som råvara, kostnadseffektiv och helt biobaserad utvinning av PHA ur PHA-producerande bakterier med ett proteinhydrolysat som biprodukt, samt kostnadseffektiv tillverkning av mikrofibrer ur fjädrar och proteiner och aminosyror ur proteinrika restprodukter såsom fjädrar eller slakteriavfall. Med Bioextrax processteknologier kan man producera olika kostnadseffektiva och miljövänliga material genom att använda avfallsströmmar och industriella restprodukter som råmaterial.
Bioextrax affärsmodell är att erbjuda licenser för användning av företagets processteknologier inom olika affärsområden.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Dagab pallar inte trä längre

Dagab byter nu från trä- till plastpallar från Svenska retursystem som är ett klimatsmartare alternativ.
Dagab

Designvinnare i Metsä Boards tävling korade

Vinnarna i tävlingen Better with Less – Design Challenge 2022–2023, arrangerad av Metsä Board, har korats.
1-BwL-Kids-Headphones-Packaging-by-Kitty-Ching