Superlätta kartongkvaliteter lanseras av BillerudKorsnäs

PUBLICERAD: 5 augusti 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Bilden visar ett tryckprov med CrownBoard Prestige med ytvikten 170 gram/kvadratmeter. (Bild BillerudKorsnäs)|Prov på CrownBoard Prestige 200 g/m2, tryckt med CMYK offsettryck, blank UV-lack, svart blankt screentryck, präglad mikrograverad metallfolie och vattenbaserad trycklack. (Bild BillerudKorsnäs)

BillerudKorsnäs Cartonboards kartong CrownBoard Prestige® är specialutvecklad för premiumprodukter inom exempelvis drycker, konfektyr, kosmetika och läkemedel samt för den grafiska industrin. Kartongen finns nu i två nya, superlätta kvaliteter.

De nya CrownBoard Prestige-kvaliteterna, som produceras i den supermoderna kartongmaskinen KM7 i BillerudKorsnäs bruk Gruvön, finns nu i två nya, låga ytvikter – 170 respektive 200 gram/kvadratmeter – och enligt bolaget kombinerar de styrka och formbarhet med utmärkt tryckyta. Båda kartongkvaliteterna består av 100 procent nyfiber i tre skikt.

Prov på CrownBoard Prestige 200 g/m2, tryckt med CMYK offsettryck, blank UV-lack, svart blankt screentryck, präglad mikrograverad metallfolie och vattenbaserad trycklack. (Bild BillerudKorsnäs)

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att kunderna nu kan välja en kartong med låg ytvikt, som minskar hela förpackningens vikt, utan att behöva kompromissa med förpackningsegenskaperna. Låg vikt betyder också sänkta kostnader och minskad miljöpåverkan, eftersom det går åt mindre råvara och energi.

”De låga basvikterna breddar sortimentet och öppnar också nya möjligheter för den grafiska industrin, exempelvis i form av snygga och starka bokpärmar samt vykort och gratulationskort som ger levande färger och en verklighetstrogen bildåtergivning. Kartongen är dessutom framtagen för att ge utmärkta resultat med trycktekniker som prägling, folieprägling, laminering och effektlackering”, säger Anders Gathu, marknadschef för BillerudKorsnäs Cartonboard.

Med de nya, låga ytvikterna finns nu CrownBoard Prestige med totalt tio olika ytvikter – från 170 till 400 g/m2. CrownBoard Prestige® har utvecklats för att uppfylla de högt ställda förväntningarna hos tillverkare av premiumkonsumtionsvaror, till exempel finare drycker, konfektyr, kosmetika och läkemedel, samt inom den grafiska industrin.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx