I augusti nåddes toppnoteringen på 70 procent. Ett fantastiskt resultat för en ny produkt och det i ett system där det tidigare bara varit obligatorisk pant på PET-flaskor och metallburkar med drickfärdiga produkter som läsk, vatten, energidrycker, vin och öl. Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, sticker ut hakan och tycker nu det är dags att ta nästa steg i utvecklingen och sänder en tydlig signal till politikerna.

– Jag skulle gärna välkomna en lagstiftning som kräver pant på fler förpackningar. Till exempel juicer och inte drickfärdiga drycker.

Först ut med frivillig pant på saft var fyra sorter av Axfoods eget varumärke Premier; Premier Apelsinsaft, Premier Jordgubb/Blandsaft, Premier Päronsaft samt Premier Citron&Limedryck. I början av det här året utökades så sortimentet med pant även på Premiers fyra lightdrycker. Pantningen har varit möjlig i alla Willys, Hemköp och övriga butiker anslutna till Returpack AB.

– Pant är bra för såväl klimatet som för minskad nedskräpning av naturen. De här flaskorna går dessutom att smälta ner och göra nya av, påpekar Åsa Domeij som ser pant som en viktig del i Axfoods hållbarhetsarbete.

Även på Returpack är man nöjda med resultatet och de följder den frivilliga panten fått.

– Axfood var först ut att ansluta saftprodukter till pantsystemet när vi öppnade möjligheten i september förra året. Så här ett år senare kan vi glädjande konstatera att alla större aktörer inom saftsegmentet valt att ansluta sina produkter.

– I dagsläget finns det omkring 60 saftprodukter med svenskt pantmärke. Det visar vilken kraft pantmärket har som hållbarhetsmarkör, säger Bengt Lagerman, vd vid Returpack.

Under 2015 pantade varje svensk i snitt 171 burkar och PET-flaskor. Det motsvarar lika mycket energi som det går åt att brygga 1 322 koppar kaffe.