Sträckfilmning är den säkraste packningsmetoden

PUBLICERAD: 13 augusti 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Sträckfilmning är fortfarande den säkraste packningsmetoden|tycker Thomas Linansky|driftchef|Dagab Inköp och Logistik.|Hanteringen av varorna ska gå snabbt inne i kyllagret.|Inne på kyllagret rullar truckarna kors och tvärs.|Helautomatiska sträckfilmsmaskinen Pall-Pack 8000 går 18 timmar om dygnet.

Aktiviteten på Dagabs lageranläggning i Helsingborg är febril inför midsommar och stundande semestrar. Med hjälp av sträckfilmning stabiliseras de fullmatade pallarna inför transport. Sträckfilmning är fortfarande den säkraste packningsmetoden, tycker Thomas Linansky, driftchef, Dagab Inköp och Logistik.

Dagab i Helsingborg levererar frukt, grönsaker, bröd och blommor till i princip alla Axfoodbutiker i hela landet. Varje dag året runt rullar transportbilarna in för pålastning. Sommartid är trafiken nästan lika intensiv som vid storhelger.
Inne på kyllagret rullar truckarna kors och tvärs. Hanteringen av varorna ska gå snabbt.

Även om driften automatiserats i stor utsträckning sker mycket arbete fortfarande manuellt. Med hjälp av en plockrobot byggs pallarna ihop efter ett visst mönster för maximal stabilitet. Målet är att få till säkra pallar i upp till 2,80 meters höjd.
Efter stapling placeras pallarna på transportbanor som passerar en helautomatisk sträckfilmsmaskin. I maskinen plastas de in med försträckt, transparent plastfilm, tjocklek 23 μ. Inplastningen är effektiv och processen tar bara några sekunder.

När inplastningen är klar rullar pallen ut, färdig för transport. 100- till 150 ton frukt och grönsaker passerar genom sträckfilmsmaskinen dagligen. Maskinens maxkapacitet är 90 pallar i timmen.
”Vi har tre sträckfilmsmaskiner i verksamheten. Den här, en helautomatisk Pall-Pack 8000, går 18 timmar om dygnet. Systemet ingår i en större anläggning som installerades av Swisslog 2012. Det sparar mycket tid att slippa plasta pallarna manuellt”, säger Thomas Linansky.

Pall-Pack 8000 produceras i ITO Pall-Packs egen fabrik i Norge. Systemet är bland annat utrustat med bluetoothstyrning, decentraliserad drivning för översiktlig styrning samt motoriserad försträckning som ser till att sträckfilmen sträcks från en meter till fyra meter färdig film. På så sätt reduceras sträckfilmskostnaderna till ett minimum.
”Själva maskinen är enkel att lära sig och säker att arbeta med. Operatörerna sköter själva det dagliga underhållet, till exempel rengöring av sensorer. Två gånger om året har vi också ett större underhållsstopp. Då står hela linjen stilla i tre dagar. Vi drabbas sällan av problem för installationen är väldigt driftsäker”, förklarar Thomas Linansky.

Om Dagab Inköp och Logistik i Helsingborg

Ägare: Axfood AB.
Vd: Klas Balkow.
Huvudkontor: Stockholm.
Anställda: 150 personer (i Helsingborg).
Omsättning: 42,3 miljarder kronor (2016), Dagab totalt.
Verksamhet: Lager- och logistiklösningar för kylda och snabba flöden.
Produktionskapacitet: 220 000 ton/år.

Om ITO Pall-Pack

Ägare: Familjen Hagen.
Vd: Arne Hagen (Norge), Axel Hagen (Sverige).
Anställda: 50 personer.
Omsättning: 125 miljoner kronor.
Huvudkontor: Täby, Oslo.
Produktion: Banlösningar för tungt och lätt gods, sorteringslösningar, sträckfilmsmaskiner, FAT-tester (installation och tester av hela anläggningar).
Produktionsort: Hönefoss, Norge.

ITO Pall-Pack är specialister på materialhantering, packmaskiner och palleteringslösningar sedan 1974. Efter sammanslagningen med den svenska förpackningsspecialisten Gorvak 2016, satsar företaget stort på den svenska marknaden. ITO Pall-Pack tillverkar både hel- och halvautomatiska sträckfilmsmaskiner, fristående eller integrerade i palleteringslinjer. Vid produktionscentret i norska Tyristrand skräddarsys, produceras och testkörs maskinerna inför varje leverans. ITO Pall-Pack levererar även erkänt driftsäkra bandningsmaskiner från tyska Mosca, tejpmaskiner från ett flertal tillverkare, förpackningsmaskiner för wrap-around-emballage, fyllningslösningar från Radpak samt transportbanor och annan kringutrustning. Med en förpackningslösning från ITO Pall-Pack följer alltid kompetent och kvalificerad hjälp med integration och teknisk support. Mer information hittar du på www.pallpack.se

För mer information, kontakta:
Axel Hagen
ITO Pall-Pack
Tel: +46 768 85 06 63, +46 8 79 22 760

Läs vidare

Nyckeln till hållbar lönsamhet sitter i detaljerna

Rakelstål är en liten, men central del av tryckprocessen och spelar en viktig roll i de ökande kraven på produktivitet och hållbarhet säger PrimeBlade.
Nano_Ix

Hållbarhetsprofilen är viktig för limtillverkaren EOC

Lim är en viktig produkt inom wellpapp- och kartonghantering. Det vet företaget EOC som är ledande limleverantör i Europa.
eoc-ria-utvald

Stansar från Eterna ökade Moltzaus produktivitet kraftigt

Den norska kartongkonverteraren Moltzau Packaging kan räknas in bland de modernaste produktionsenheterna i Skandinavien.
moltzau-plattform-utvald

Piab tappar inte greppet – tillväxten är stark

Att inte tappa greppet är en målsättning för Piab, som är specialiserade på grip-, lyft- och förflyttningsapplikationer, mm.
advertorial-piab-utvald

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax