Storsatsar på förnybara skruvlock

PUBLICERAD: 30 april 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Arla Skruvlock Tetra Pak
Bondeägda Arla satsar nu på skruvkorkar av förnybart material på bland annat storsäljare som mjölk och fil. Varje dag säljs 1 miljon förpackningar av de produkter som nu kommer att få ny kork. Samtidigt sätter Arla också den nya förnybara korken på all ekomjölk som ett led i satsningen mot att fördubbla konsumtionen av ekomjölk.

– Vi byter nu till förnybara korkar på stora delar av sortimentet, motsvarande 1 miljon korkar om dagen. Många konsumenter vill ha kork också på ekomjölken och det har gjort det möjligt att gå över till en kork av förnybart material rakt över, säger Ann Freudenthal, ansvarig för Arlas ekologiska sortiment.

De nya korkarna tillverkas av en förnybar råvara. I nuläget handlar det etanol som görs av sockerrör, men det sker mycket produktutveckling inom området och det forskas till exempel på andra förnybara råvaror som cellulosa (från skogen) och alger. De förnybara korkarna är återvinningsbara men inte komposterbara. De korkar som Arla använt hittills tillverkas av råvaror med fossilt ursprung, till exempel olja eller naturgas.

– Detta är ett bra första steg mot ett ännu bättre material. Vi har en nära dialog med våra leverantörer som hjälper oss att öka andelen förnybar och hållbar råvara i våra förpackningar ytterligare. Arla har det övergripande målet att våra förpackningar ska vara 100 procent återvinningsbara, säger Anna-Karin Modin-Edman, miljö- och hållbarhetsexpert på Arla.

En stor förändring är att Arlas ekomjölk nu får skruvkork för första gången. Efter några tuffa år har Arla fått ordentlig fart på försäljningen av ekologiska mejeriprodukter igen. De senaste tre månaderna har försäljningen ökat med hela 30 procent jämfört med samma period förra året.

– Arla har drivit utvecklingen inom ekologi i över 20 år och har fortsatt stora ambitioner. Vi vill att fler ska välja eko oftare och siktar på att fördubbla konsumtionen av ekologiska mejeriprodukter. Många konsumenter säger sig ha valt bort ekomjölk för att den saknat kork och de förnybara korkarna är därför ett viktigt nästa steg i vår satsning, säger Ann Freudenthal.

De nya korkarna börjar komma ut i butiker under vecka 20 i takt med att gammalt förpackningsmaterial tar slut. Det är Tetra Pak som levererar korkarna till Arla. De nya korkarna är tillverkade av så kallad förnybar polyeten, som har sitt ursprung i sockerrör. Korkarna är återvinningsbara och ska läggas i plastbehållaren på återvinningsstationen.

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 12.000 mjölkbönder från Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien och Luxemburg. Arla Foods är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.

Läs vidare

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Norskt företag först med Liplids locklösning

Nu är den första kunden för Liplids nya, fiberbaserade lock för drycksmuggar offentlig. Det blev ett norskt företag som är först ut.
4D2B350Ex

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

H-trycks satsning bär frukt: ”Ännu fler storlekar och olika varianter”

Tryckeriet i Markaryd har investerat stort för att utveckla maskinparken för att bredda produktsegmentet inom muggar och bägare med lock. I år ska satsningen visas upp för de stora massorna på mässor i Skandinavien.
H-tryck

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}