Stora Enso storinvesterar i tre bruk i Finland och Sverige

PUBLICERAD: 15 juni 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Enso investerar i falskartongbruket Ingerois i Finland för att öka sin konkurrenskraft. (Bild Stora Enso)|”Investeringarna ökar konkurrenskraften vid anläggningarna”, säger Kati ter Horst. (Bild Stora Enso)

Stora Enso har beslutat att investera sammanlagt 47 miljoner euro (ca 474 miljoner kronor) i tre av sina bruk i Finland och Sverige.

För att öka konkurrenskraften och förbättra den miljömässiga prestandan vid produktionsanläggningarna investerar Stora Enso 21 miljoner euro i pappers-och kartongbruken Anjala-Ingerois i Finland och för att modernisera massaproduktionen vid skånska Nymölla Bruk investerar Stora Enso 26 miljoner euro.

Målet med investeringen vid enheterna i Anjala och Ingerois för pappers- respektive kartongproduktion, är att minska utsläppen samt säkerställa flexibel användning av olika typer av bränsle i värmeproduktionen. Arbetet är planerat att påbörjas under andra kvartalet 2021 och slutföras under tredje kvartalet 2023.

”Investeringarna ökar konkurrenskraften vid anläggningarna”, säger Kati ter Horst. (Bild Stora Enso)

I Ingerois producerar Stora Enso falskartong, med en årlig produktionskapacitet på 295.000 ton. Bruket har cirka 200 anställda och i närbelägna Anjala Bruk producerar Stora Enso bokpapper, journalpapper och förbättrat tidningspapper. Den årliga produktionskapaciteten ligger på 435.000 ton papper. De båda bruken Anjala och Ingerois är starkt kopplade till varandra för att utnyttja synergieffekter för råvaru- och energianskaffning.

Projektet i Nymölla är det andra steget i en moderniseringssatsning på att göra massaproduktionen vid bruket mer konkurrenskraftig och hållbar inför framtiden. Målet med investeringen är att öka den årliga produktionskapaciteten för barrvedsmassa från cirka 220.000 ton till 245.000 ton. Moderniseringsarbetet är planerat att påbörjas under andra kvartalet 2021 och slutföras under tredje kvartalet 2022.

”De här investeringarna kommer att öka konkurrenskraften vid anläggningarna och samtidigt bidra till vårt hållbarhetsarbete”, säger Kati ter Horst, Executive Vice President inom divisionen Paper på Stora Enso.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker