Stora Enso och Tetra Pak går samman i återvinningsprojekt

PUBLICERAD: 10 november 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Återvinningslinjen för insamlade vätskekartongförpackningar är tänkt att byggas här, vid Stora Ensos polska bruk Ostrołęka. (Bild Stora Enso)|Guillaume Latourrette, Tetra Pak.|Markku Luoto, Stora Enso.

Stora Enso och Tetra Pak går samman för att undersöka möjligheten att bygga en ny återvinningsanläggning för att avsevärt öka återvinningen av förpackningar av vätskekartong i Central- och Östeuropa.

Enligt ett pressmeddelande ska de två storföretagen inleda en studie för att bedöma lönsamheten att bygga en storskalig återvinningslinje för insamlade vätskekartongförpackningar, s.k. UBC (Used Beverage Cartons) vid Stora Ensos polska bruk Ostrołęka.

I en modell ska Stora Enso bryta ner och separerar fiber från UBC vid Ostrołęka-bruket och använda de återvunna fibrerna som råmaterial, medan Tetra Pak via en dedikerad partner ska säkerställa återvinning och återanvändning av de kvantiteter plast och aluminium, som ingår i de använda förpackningarna.

Om återvinningslinjen blir verklighet beräknas den få en årlig kapacitet på 50.000 ton UBC, vilket skulle vara en betydande ökning av återvinningskapaciteten för dryckeskartonger i hela Europa. som för närvarande ligger på 51 procent.

Markku Luoto, Stora Enso.

I ett första steg skulle det återvunna kartongmaterialet komma från konsumentförpackningar insamlade i länder i Central- och Östeuropa.

”Vi vill använda vår kunskap om fibrer och kartong för att främja och påskynda återvinning och insamling av material från vätskekartongförpackningar. Vår process vid Ostrołęka Bruk använder redan återvunnet material. Vi är intresserade av att utveckla det redan väl fungerande återvinningssystemet och använda högkvalitativa UBC-fibrer”, säger Markku Luoto, chef för vätskekartong (LPB), mm. hos Stora Enso.

Guillaume Latourrette, Tetra Pak.

”Att samarbeta med partners längs värdekedjan är vår främsta prioritet, när det gäller att driva insamling och återvinning av UBC. Vi är övertygade om att detta partnerskap kommer att göra det möjligt för oss att förbättra Europas återvinningsinfrastruktur och ytterligare öka återvinningsgraden för UBC i regionen. Det är genom synergier som den här, som vi kommer att kunna leda hållbarhetsomvandlingen och uppnå en cirkulär ekonomi med låga koldioxidutsläpp”, säger Guillaume Latourrette, VD Tetra Pak Östeuropa.

Stora Ensos och Tetra Paks förstudie väntas vara klar om sex månader, varefter eventuella beslut om projektet och beräknad tidslinje för uppförandet kommer att meddelas.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x