Stora Enso och Rennovia ska utveckla biobaserade kemikalier 

PUBLICERAD: 15 maj 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Enso och Rennovia ska tillsammans utveckla biobaserade kemikalier|utvunna ur träråvara och andra typer av lignocellulosisk biomassa.|”Avtalet ger oss en bra grund för att bygga upp ett utbud av hållbara biobaserade lösningar”

Stora Enso och Kalifornien-baserade specialkemikalieföretaget Rennovia Inc. har slutit ett kombinerat utvecklings- och licensavtal om att tillsammans utveckla biobaserade kemikalier.
I enlighet med avtalet kommer de två företagen att samarbeta för att utveckla processer för biobaserade kemikalier som är av intresse för Stora Enso, genom att tillämpa Rennovias expertis inom processutveckling och identifiering av katalysatorer. Rennovia fokuserar på att utveckla teknologi för nya katalysatorer och processer för kostnadseffektiv kemikalieproduktion av förnybara råmaterial.

Avtalet är ett naturligt steg i Stora Ensos omvandling till ett företag inom förnybara material, som riktar in sig på nya marknader och utvecklar nya produkter.
”Avtalet kommer att skynda på en del av den utveckling, som Stora Enso jobbar på och ger oss en bra grund för att fortsätta bygga upp ett utbud av hållbara biobaserade lösningar för våra kunder. Vi ser fram emot att samarbeta med Rennovia”, säger Juan Carlos Bueno, Executive Vice President för Stora Ensos division Biomaterials.

Stora Ensos division Biomaterials erbjuder olika massakvaliteter för att möta behoven från tillverkare av papper, kartong och mjukpapper. I utbudet ingår även fluff för hygienapplikationer och dissolvingmassa för textilindustrin. Stora Enso Biomaterials uppdrag är att hitta nya, innovativa sätt att optimera värdet, som går att utvinna ur träråvaran, samt andra typer av lignocellulosisk biomassa. 

”Detta avtal visar på de breda användningsmöjligheterna för Rennovias katalysatorteknologier för produktion av biobaserade kemiska produkter. Vi är glada att Stora Enso ser våra katalysator- och processteknologier som en effektiv och kostnadseffektiv grund, för att producera biobaserade kemikalier”, säger Robert Wedinger, VD och koncernchef för Rennovia, som har sitt säte i Santa Clara, Kalifornien, USA.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning