Stora Enso investerar i oblekt kraftmassa till förpackningar

PUBLICERAD: 13 december 2022
UPPDATERAD: 25 januari

I Enocell bruk i Uimaharju i östra Finland investerar Stora Enso i ökad produktion av oblekt kraftmassa, s. k UKP, som används för tillverkning av oblekta förnybara förpackningsmaterial. (Bild Stora Enso)|Johanna Hagelberg är chef för divisionen Biomaterials på Stora Enso. (Bild Stora Enso)

För att möta en ökande efterfrågan på oblekta förpackningsmaterial ska Stora Enso investera 38 miljoner euro (ca 413 miljoner kronor) i produktion av oblekt kraftmassa (Unbleached Kraft Pulp, UKP). Investeringen görs i bruket Enocell i Uimaharju i östra Finland.

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att bolaget genom att öka andelen UKP i massaportföljen fortsätter sin strategiska satsning inom specialiserade nordiska massakvaliteter, och kan därmed optimera andelen vanlig marknadsmassa. Långsiktiga trender visar att konsumenter föredrar mindre blekta eller helt oblekta fiberbaserade förnybara förpackningsprodukter.

Efter investeringen kommer Enocell-anläggningen att flexibelt kunna producera UKP och NBSK-massa (Nordic Bleached Softwood Kraft) utifrån det aktuella kundbehovet.

Genom den minskade användningen av blekande kemikalier kommer koldioxidavtrycket per ton producerad UKP att vara mer än 20 procent lägre än för motsvarande mängd blekt massa som produceras vid Enocell.

Investeringen i Enocell Bruk beräknas vara slutförd under sista kvartalet 2024.

Johanna Hagelberg är chef för divisionen Biomaterials på Stora Enso. (Bild Stora Enso)

Samtidigt tillkännager Stora Enso att man även ska investera i förbättrade produktion av s.k. fluffmassa vid Skutskärs bruk i Sverige. Den investeringen, som beräknas att vara genomförd under andra kvartalet 2024, blir på 42 miljoner euro (ca 457 miljoner kronor) och kommer att stärka Stora Ensos position som en ledande europeisk producent av fluffmassa.

Fluffmassa används vid tillverkning av absorberande hygienprodukter och nonwoven-produkter. På förpackningsområdet används fluffmassa bland annat till vätskeabsorberande inlägg i livsmedelsförpackningar, etc.

”Genom att optimera vår massaportfölj främjar vi det mer specialiserade massautbudet, samtidigt som vi förbättrar både produktionen och hållbarheten. På så sätt kan vi tillgodose den snabbt ökande efterfrågan på oblekt och mindre blekt massa i förpackningar och hygienprodukter”, säger Johanna Hagelberg, chef för divisionen Biomaterials på Stora Enso.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}