Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att man ska investera 12 miljoner euro (ca 115 miljoner kronor) i en ny anläggning för produktion av biokompositgranulat vid pappersbruket i Hylte.
Biokompositgranulat gör det möjligt att ersätta en stor del av fossilbaserade material i produkter som vanligtvis tillverkas av plast. Produktionen beräknas starta under första kvartalet 2018.
Biokompositgranulat är en blandning av träfibrer, polymerer och tillsatser och används som råmaterial vid formsprutning och strängpressning av produkter som traditionellt tillverkas uteslutande av plast. Materialet kan användas i många olika produkter, från konsumentvaror till industriprodukter som lastpallar eller glasfiberförstärkta bärande strukturer.
Produktionskapaciteten vid anläggningen beräknas bli cirka 15.000 ton per år. Inkörningen av en anläggning med denna nya typ av tillverkning beräknas ta två till tre år. Biokompositverksamheten kommer att ingå i Stora Enso-divisionen Wood Products.
”Investeringen är en del i Stora Ensos omvandling till ett företag inom förnybara material och visar att vi kan tillhandahålla innovativa och mer hållbara alternativ till plast. Med den nya anläggningen för biokomposit står vi väl rustade att utnyttja nya tillväxtmöjligheter inom klimat- och miljövänliga material”, säger Jari Suominen, divisionschef för Stora Enso Wood Products.
Sedan tidigare har Stora Enso vid bruket i Hylte en mindre testmaskin, som kan producera 50 kilo biokompositgranulat i timmen. Med den nya anläggningen kommer man istället att kunna producera två ton i timmen.
”Investeringen är ett resultat av flera års utvecklingsarbete av biokomposit, som vi tror har stor potential, när det gäller att ersätta plast i ett stort antal olika produkter. Den nya produktionsanläggningen kommer att passa perfekt in i vår befintliga verksamhet”, säger Håkan Naij, brukschef vid Stora Enso Hylte.