Stora Enso Hylte startar biokompositproduktion

PUBLICERAD: 11 januari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

”Investeringen är en del i Stora Ensos omvandling till ett företag inom förnybara material”|säger Jari Suominen.

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att man ska investera 12 miljoner euro (ca 115 miljoner kronor) i en ny anläggning för produktion av biokompositgranulat vid pappersbruket i Hylte.
Biokompositgranulat gör det möjligt att ersätta en stor del av fossilbaserade material i produkter som vanligtvis tillverkas av plast. Produktionen beräknas starta under första kvartalet 2018.

Biokompositgranulat är en blandning av träfibrer, polymerer och tillsatser och används som råmaterial vid formsprutning och strängpressning av produkter som traditionellt tillverkas uteslutande av plast. Materialet kan användas i många olika produkter, från konsumentvaror till industriprodukter som lastpallar eller glasfiberförstärkta bärande strukturer.

Produktionskapaciteten vid anläggningen beräknas bli cirka 15.000 ton per år. Inkörningen av en anläggning med denna nya typ av tillverkning beräknas ta två till tre år. Biokompositverksamheten kommer att ingå i Stora Enso-divisionen Wood Products.

”Investeringen är en del i Stora Ensos omvandling till ett företag inom förnybara material och visar att vi kan tillhandahålla innovativa och mer hållbara alternativ till plast. Med den nya anläggningen för biokomposit står vi väl rustade att utnyttja nya tillväxtmöjligheter inom klimat- och miljövänliga material”, säger Jari Suominen, divisionschef för Stora Enso Wood Products.

Sedan tidigare har Stora Enso vid bruket i Hylte en mindre testmaskin, som kan producera 50 kilo biokompositgranulat i timmen. Med den nya anläggningen kommer man istället att kunna producera två ton i timmen.

”Investeringen är ett resultat av flera års utvecklingsarbete av biokomposit, som vi tror har stor potential, när det gäller att ersätta plast i ett stort antal olika produkter. Den nya produktionsanläggningen kommer att passa perfekt in i vår befintliga verksamhet”, säger Håkan Naij, brukschef vid Stora Enso Hylte.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x