Stora Enso: Ett tufft kvartal avslutade verksamhetsåret 2019

PUBLICERAD: 30 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”Det operativa rörelseresultat har minskat och var otillfredsställande”, konstaterar VD och koncernchef Annica Bresky i Stora Ensos bokslutsrapport för verksamhetsåret 2019. (Bild Stora Enso)

”År 2019 avslutades med ett utmanande kvartal präglat av ett krävande marknadsklimat och framförallt väsentligt lägre massapriser. Vi har fokuserat på det vi kan påverka: kostnaderna, kassaflödet och att fokusera på värde mer än på volym”. Det skriver Stora Ensos nytillträdde VD och koncernchef Annica Bresky i sina kommentarer till koncernens bokslutsrapport för verksamhetsåret 2019.

Av rapporten framgår att omsättningen för helåret 2019 minskade från 10,486 miljarder euro (ca 111 miljarder kronor) år 2018 till 10,055 miljarder euro och att det operativa rörelseresultatet minskade från 1,325 miljarder euro till 953 miljoner euro.

”Det operativa rörelseresultat har minskat och var otillfredsställande”, skriver Annica Bresky i rapporten..

Rapporten konstaterar att det är tillfredsställande att bolaget varit så tidigt ute med sitt lönsamhetsprogram, som nu löper på snabbare än planerat. Besparingarna under år 2019 uppgick totalt till 150 miljoner euro (ca 1,5 miljarder kronor).

”Nu ligger fokus på att fortsätta arbetet på de områden vi kan styra över för att vara redo för en lönsammare framtid när marknaden vänder”, konstaterar Annica Bresky.

När det gäller utsikterna för verksamheten år 2020 konstateras i rapporten att ett dämpat och varierande affärsklimat, orsakat av geopolitisk osäkerhet, förväntas fortsätta att påverka Stora Enso under 2020. Den minskade efterfrågan på papper i Europa kommer att hålla i sig och efterfrågan på koncernens övriga produkter förväntas vara fortsatt varierande. Mycket milda vintrar i Norden, med kortare tjälperioder, skulle kunna påverka avverkning och transport av virke vilket i sin tur kan inverka på tillgången av råmaterial och i så fall öka kostnaden för skogsråvara för de nordiska bruken.

Flera fackförbund i Finland strejkar för närvarande, vilket också påverkar Stora Ensos verksamhet. En negativ effekten av strejkerna är medräknad i bolagets prognos för första kvartalet 2020, där man förväntar ett operativt rörelseresultat inom spannet 90 till 200 miljoner euro, beroende på hur länge strejkerna pågår.

”När det gäller affärsklimatet i Norden skulle jag vilja uttala några varningens ord. I skogsindustrin, liksom i alla andra branscher, behövs förutsägbarhet. Därför är det problematiskt, när samhället påverkas av strejker, vilket varit fallet under det nya året. Det är oerhört viktigt för länderna i den här delen av världen att säkerställa exportindustrins konkurrenskraft och se till att vi alla är väl rustade för att konkurrera globalt.”, säger Annica Bresky i rapporten., där hon också konstaterar att hon nu kan se tillbaka på sina första två månader som VD och att hon är stolt och glad över att få arbeta med alla duktiga kollegor överallt i företaget.

Läs/ladda ner hela Stora Ensos bokslutsrapport för 2019 som pdf HÄR.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x