Stora Enso deltog i träff om svenska industrins framtid

PUBLICERAD: 7 september 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Sverigechefen Per Lyrvall och Linda Stinessen

Stora Enso har deltagit i den näringslivsträff om den svenska industrins framtid, som arrangerats av Avesta kommun. Ett drygt 80-tal personer passade på att nätverka och inspireras i Verket i Avesta av bland annat närings- och innovationsminister Mikael Damberg och representanter för företagen Stora Enso och Outokumpu.

Träffen inleddes av näringsminister Mikael Damberg, som presenterade regeringens satsning ”Smart Industri”, som är en strategi för att främja industrins utveckling och konkurrenskraft.
Han beskrev hur viktig industrin är som tillväxtmotor i svensk ekonomi och lyfte fram skogens betydelse för hållbar produktion, som är ett av strategins fokusområden. 
”Det finns mycket potential i skogen. Allt som tillverkas av fossila material idag kan faktiskt tillverkas av trä imorgon”, sade Mikael Damberg.

Detta budskap var något som Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall instämde i. Han beskrev hur hela företagsidén för Stora Ensos verksamhet är hållbarhet. Att de globala megatrenderna och klimatutmaningarna driver fram en växande efterfrågan på biobaserade och mer klimatsmarta produkter och tillverkningsprocesser. Något som gynnar Stora Enso och skogsindustrin i stort. 

”Framtiden tillhör oss, eftersom vi har en unik och förnybar råvara i form av skog och att vi satsar mycket på innovation. Vi är en del av lösningen på klimatutmaningarna och driver utvecklingen av bioekonomin. Det är en hel del spännande saker på gång och det finns en stark framtidstro”, sade Per Lyrvall.

En av flera pågående innovationssatsningar inom Stora Enso sker på kartongbruket i Fors, strax utanför Avesta. Det är en investering i MFC (mikrofibrillär cellulosa), som leder till en resurseffektivare kartongproduktion. Det innebär att man kommer att kunna minska fiberanvändningen och ändå få en starkare och styvare kartong.

”MFC är en spännande satsning, som gör att vi kan fortsätta att utveckla våra kartongprodukter. Vi kommer att installera utrustningen i november”, berättade Linda Stinessen, tf. platschef vid Fors bruk. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a