Stora Enso deltog i träff om svenska industrins framtid

PUBLICERAD: 7 september 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Sverigechefen Per Lyrvall och Linda Stinessen

Stora Enso har deltagit i den näringslivsträff om den svenska industrins framtid, som arrangerats av Avesta kommun. Ett drygt 80-tal personer passade på att nätverka och inspireras i Verket i Avesta av bland annat närings- och innovationsminister Mikael Damberg och representanter för företagen Stora Enso och Outokumpu.

Träffen inleddes av näringsminister Mikael Damberg, som presenterade regeringens satsning ”Smart Industri”, som är en strategi för att främja industrins utveckling och konkurrenskraft.
Han beskrev hur viktig industrin är som tillväxtmotor i svensk ekonomi och lyfte fram skogens betydelse för hållbar produktion, som är ett av strategins fokusområden. 
”Det finns mycket potential i skogen. Allt som tillverkas av fossila material idag kan faktiskt tillverkas av trä imorgon”, sade Mikael Damberg.

Detta budskap var något som Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall instämde i. Han beskrev hur hela företagsidén för Stora Ensos verksamhet är hållbarhet. Att de globala megatrenderna och klimatutmaningarna driver fram en växande efterfrågan på biobaserade och mer klimatsmarta produkter och tillverkningsprocesser. Något som gynnar Stora Enso och skogsindustrin i stort. 

”Framtiden tillhör oss, eftersom vi har en unik och förnybar råvara i form av skog och att vi satsar mycket på innovation. Vi är en del av lösningen på klimatutmaningarna och driver utvecklingen av bioekonomin. Det är en hel del spännande saker på gång och det finns en stark framtidstro”, sade Per Lyrvall.

En av flera pågående innovationssatsningar inom Stora Enso sker på kartongbruket i Fors, strax utanför Avesta. Det är en investering i MFC (mikrofibrillär cellulosa), som leder till en resurseffektivare kartongproduktion. Det innebär att man kommer att kunna minska fiberanvändningen och ändå få en starkare och styvare kartong.

”MFC är en spännande satsning, som gör att vi kan fortsätta att utveckla våra kartongprodukter. Vi kommer att installera utrustningen i november”, berättade Linda Stinessen, tf. platschef vid Fors bruk. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker