Stora Enso bygger pilot för biobaserad förpackningsplast

PUBLICERAD: 10 december 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Bilden visar FDCA-kristaller. Vid pilotanläggningen i Belgien kommer Stora Enso att fokusera på att utveckla en kostnadseffektiv process för tillverkning av FDCA (furandikarboxylsyra) från sockerarter. (Bild Stora Enso)|”Biobaserade material är av allt större intresse inom förpackningsvärlden”, säger Markus Mannström. . (Bild Stora Enso)|Stora Ensos anläggning i Langerbrugge är ett av de största pappersbruken i världen. (Bild Stora Enso)

Stora Enso investerar nio miljoner euro (ca 95 miljoner kronor) i uppförandet av en pilotanläggning för att möjliggöra produktion av biobaserad plast som barriärskydd för transparenta förpackningar. Anläggningen kommer att förläggas vid Stora Ensos bruk i belgiska Langerbrugge.

Pilotanläggningen kommer att konvertera växtbaserade sockerarter till den förnybara beståndsdel som krävs för att tillverka PEF, en biobaserad plast främst riktad mot mat- och dryckesindustrin.

Investeringen i biobaserade kemikalier stärker Stora Ensos möjligheter att ersätta fossilbaserade material med förnybara och återvinningsbara alternativ. Pilotanläggningen kommer att fokusera på att utveckla en kostnadseffektiv process för tillverkning av FDCA (furandikarboxylsyra) från sockerarter.

FDCA är en viktig beståndsdel i det biobaserade barriärmaterialet PEF (polyetylenfuranoat). Utöver att materialet är förnybart möjliggör PEF:s goda barriäregenskaper samt mekaniska och termiska kvaliteter helt nya förpackningslösningar, såsom mindre behållare för drycker som läsk och juice.

”Biobaserade material är av allt större intresse inom förpackningsvärlden”, säger Markus Mannström. . (Bild Stora Enso)

”Biobaserade material är av allt större intresse inom förpackningsvärlden, då företag vill ha förpackningar med hög material- och hållbarhetsprestanda”, säger Markus Mannström, Executive Vice President på Stora Ensos division Biomaterials.

Stora Ensos pilotprojekt syftar till att validera den kemiska processen och utveckla testmaterial som ska öka insikterna kring behov och efterfrågan på marknaden. Pilotanläggningen kommer till en början att använda industriellt tillgänglig fruktos för att producera högvärdiga kemikalier och material för applikationstester. I framtiden är målet att kunna köra processen med sockerarter från virke och annan biomassa, som inte används i livsmedel.

”Med den här pilotanläggningen fortsätter vår långsiktiga satsning på forskning och utveckling för att kunna förse nya marknader med innovativa, förnybara lösningar som ersätter fossilbaserade material. Vi tror att innovation möjliggörs genom samverkan. Därför ser vi fram emot att utöka vårt samarbete inom biobaserade kemikalier”, avslutar Markus Mannström.

Det nya pilotprojektet kommer att ingå i Stora Ensos division Biomaterials. Pappersbruket i Langerbrugge kommer att tillhandahålla utrymme och infrastruktur för investeringen. I Gent-området i Belgien finns dessutom ett stort antal kemiska produktionsanläggningar.

Planering och utformning av pilotanläggningen har påbörjats, och byggnationen startar under andra halvan av 2020. Anläggningen beräknas stå klar under det första kvartalet 2021. Beslut om kommersialisering kommer att fattas, när resultatet av pilotproduktionen har utvärderats.

———————————————

Stora Ensos bruk i Langerbrugge. (Bild Stora Enso)

Stora Ensos anläggning i Langerbrugge är ett av de största pappersbruken i världen och producerar årligen mer än 540.000 ton återvunnet tidnings- och journalpapper. Produktionen är helt baserad på återvunnet papper. Den nu aviserade pilotanläggningen kommer inte att påverka brukets pappersproduktion.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Grafiska Företagen accepterar löneökningar på 7,7 procent i en tre årsperiod

Grafiska Företagen acceptera de opartiska ordförandens (Opo) förslag på ett treårigt avtal med löneökningar på sammanlagt 7,7 procent, skriver de i ett pressmeddelande den 21 mars. Samtidigt anser de att nivån är problematisk för en del företag men bedöms kunna fungera för den grafiska branschen i stort.
Grafiskax

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024