Stora Enso avyttrar sitt kartongbruk i Barcelona

PUBLICERAD: 13 augusti 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Ensos Barcelona Mill avyttras till riskkapitalfonden Quantum.
|”Vi fokuserar vårt erbjudande inom konsumentkartong på högkvalitativa produkter av nyfiber”

Stora Enso har tecknat avtal om att avyttra sitt bruk i Barcelona till riskkapitalfonden Quantum. Bruket producerar konsumentkartong av återvinningsfiber. Transaktionen är i linje med Stora Ensos strategi att fokusera sitt erbjudande av konsumentkartong på högkvalitativa produkter av nyfiber.

Den initiala kontanta betalningen för avyttringen av aktierna är cirka 10 miljoner euro (ca 95 miljoner kronor) givet sedvanliga justeringar på balansdagen. Transaktionen har ingen materiell inverkan på resultaträkningen och den förväntas bli slutförd under fjärde kvartalet 2015 beroende på myndighetsgodkännanden.

”Stora Enso fokuserar sitt erbjudande av konsumentkartong på högkvalitativa produkter av nyfiber. Bruket i Barcelona är det enda bruket inom divisionen Consumer Board som producerar återvinningsfiber. Trots en positiv utveckling under de senaste månaderna, behövs ytterligare utvecklingsinsatser och investeringar på bruket i Barcelona för att det ska vara fortsatt lönsamt. Jag tror att bruket kan bli mer effektivt under det nya ägarskapet”, säger Jari Latvanen, chef för division Consumer Board inom Stora Enso.

Baserat på siffrorna för 2014 förväntas avyttringen minska Stora Ensos årliga omsättning med 117 miljoner euro och minska Stora Ensos årliga kartongproduktionskapacitet med cirka 195.000 ton. Transaktionen har ingen betydande inverkan på Stora Ensos operativa EBIT och kassaflöde framåt och den kommer enbart marginellt att förbättra de operativa EBIT- och EBITDA-marginalerna.

Bruket i Barcelona sysselsätter cirka 220 personer.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x