I det lilla samhället Kattarp, drygt en mil norr om Helsingborg, händer något märkligt. På en idyllisk lantbruksgård byggs en helt ny etikettproducerande verksamhet, helt från scratch, och stora pengar satsas.
NicEtikett är en unik satsning som kommer att röra om på etikettmarknaden. Själva ser man sig gärna som ett alternativ till de stora, mer opersonliga etikettjättarna som konsolideringarna har skapat. Det finns rutin bakom satsningen.
Tretusen tvåhundra kvadratmeter lokaler byggs om till en supermodern etikett- och kontorsanläggning. Till ägorna hör femton tusen kvadratmeter mark och mer än tvåhundra äpple- och päronträd skapar stämning som inte direkt associerar till industriell verksamhet, och det är något som grundarna av företaget vill uppnå, som kund eller gäst ska man uppskatta det man möts av.
Under ett antal år har konsolideringen i svensk, och för den delen även nordisk, etikettindustri, varit påtaglig, och i dag är det två stora konstellationer som dominerar marknaden i Sverige. Det ger öppningar för de som vill vara det mer flexibla, snabba och kanske familjära alternativet. Det är så man tänker på NicEtikett.
Rutinerat
Det är ingen orutinerad person som ligger bakom satsningen. Sten-Inge Fredin grundade och drev under många år Scandstick i Helsingborg, en ledande tillverkare av laminat till etikettindustrin. För några år sedan sålde han verksamheten till brasilianska Beontag, där sonen Niclas Fredin var vd. Efter en del diskussioner om hur Beontag skulle utvecklas mot nya marknader valde Niclas att kliva av verksamheten.
Det är minst sagt ovanligt att ett helt nytt etikettryckeri av den här storleken etableras från grunden. Det krävs kapital, kunnande och framtidstro, och det gäller för NicEtikett. Så här långt har man investerat runt etthundra miljoner kronor och det lär inte stoppa där. Intressant är att det är med eget kapital, inga banklån är inblandade.
Det bästa som går att köpa
– Vi har satsat på den allra senaste tekniken med det bästa pengar kan köpa. På plats sedan oktober finns två Mark Andy Performance Series P7, med en banbredd på 508 mm, säger Sten-Inge Fredin.
Pressarna har levererats via Convertec.
Man kan tycka att det rådande konjunkturläget skulle skapa en viss oro hos Sten-Inge Fredin, men han är lugn och går på devisen att ”det löser sig”.
– Vi skapar våra möjligheter själv. Jag har varit delägare i tillräckligt många etikettföretag för att veta vad som krävs för att starta en bas. Får vi bara kompetent personal så ska det med vår maskinpark inte vara något problem och hittills har vi noterat ett stort intresse för att börja jobba hos oss.
I tidningen Packnews no 4 2023 kan du läsa mycket mer om den här satsningen.