Starkt Q1 för BillerudKorsnäs med rekordhög nettoomsättning

PUBLICERAD: 27 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Flygfoto över BillerudKorsnäs bruk i Gruvön. I förgrunden syns en del av den väldiga maskinhallen som inrymmer kartongmaskinen KM7. (Bild BillerudKorsnäs)|VD och koncernchef Christoph Michalski kan glädjas åt ett starkt resultat för årets första kvartal. (Bild BillerudKorsnäs)

I sin rapport för årets första kvartal redovisar BillerudKorsnäs sin hittills högsta nettoomsättning och ett kraftigt förbättrat resultat. Bolaget flaggar också för kommande prishöjningar.

I siffror innebar Q1-2021 att nettoomsättningen ökade med två procent till 6,520 miljarder kronor (6,364 för Q1-2020) och exklusive valutaeffekter var ökningen fem procent. Justerat EBITDA ökade med 27 procent till 1,003 miljarder kronor (791 miljoner kr) och rörelseresultatet uppgick till 528 miljoner kronor (280). Nettoresultatet blev 377 miljoner kronor (164) och resultatet per aktie mer än fördubblades från 0,79 kronor till 1,82 kronor.

VD och koncernchef Christoph Michalski kan glädjas åt ett starkt första kvartal. (Bild BillerudKorsnäs)

”Första kvartalet har varit bra. Inte bara hade vi en stabil och hög tillgänglighet i vår produktion, även nettoomsättningen ökade till den högsta nivån hittills och resultatet förbättrades avsevärt. Det starkare resultatet är en leverans på våra tre fokusområden: att rampa upp den nya kartongmaskinen i Gruvön (KM7), att säkerställa en säker och stabil produktion samt att införa kostnads- och effektivitetsåtgärder”, säger BillerudKorsnäs VD och koncernchef Christoph Michalski i sin kommentar till kvartalsrapporten.

I rapporten konstateras också att upprampningen i Gruvön av KM7 nådde EBITDA break-even i det första kvartalet, vilket är en viktig milstolpe för hela företaget.

Även marknadsvillkoren förbättrades för BillerudKorsnäs under årets första tre månader. Försäljningsutvecklingen var positiv i båda produktområdena och bolagets totala försäljningspipeline i slutet av mars var nästan 50 procent högre jämfört med samma tidpunkt förra året.

”Framåt förväntar vi oss stabila och förbättrade marknadsvillkor och att införa prishöjningar i flera av våra segment. Vi ser en ökad efterfrågan på vätskekartong för helåret. På inköpssidan förväntar vi oss selektiva kostnadsökningar för råmaterial under det andra halvåret och ökade kostnader för översjötransporter, som en konsekvens av den ansträngda situationen för containerfrakter”, konstaterar Christoph Michalski, som också framhåller att hållbarhet även i fortsättningen kommer att utgöra kärnan i BillerudKorsnäs strategi och att bolaget är fast beslutet att göra sin del för att minska sitt koldioxidavtryck i enlighet med Parisavtalet.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x