Stärker kompetensen inom formbara förpackningar

PUBLICERAD: 13 januari 2016
UPPDATERAD: 13 januari

BillerudKorsnäs stärker sin kompetens inom formbara förpackningar genom en mindre investering av en 10-procentig aktiepost i det danska förpackningsinnovationsföretaget EcoXpac. Förvärvet lägger grunden för ett samarbete företagen emellan och är en del i BillerudKorsnäs satsning på innovation för att lösa framtidens förpackningsutmaningar.

BillerudKorsnäs har utöver en stabil grund i innovationsarbetet med kontinuerlig utveckling av sina nuvarande material och lösningar också en ambition om att ta sig an en rad större, mer fundamentala och långsiktiga utmaningar på förpackningsområdet. Detta för att finna lösningar och ta fram helt nya förpackningskoncept som kan utmana plast, glas och aluminium. Ett sådant koncept är att kunna tillverka en flaska helt i pappersmaterial. Genom att samarbeta och kombinera sin kunskap och erfarenhet hoppas BillerudKorsnäs och EcoXpac förverkliga detta.

– Innovation är en nyckelfaktor för att ytterligare stärka vår affärsmässiga framgång på lång sikt men också ett sätt för oss att utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Därför är det naturligt för oss att i ett antal väl valda utvecklingsprojekt spänna bågen och ta oss an rejäla utmaningar som kan ha en stor långsiktigt positiv påverkan på såväl vår affär som vårt bidrag till en mer hållbar värld. Trots att investeringen i EcoXpac är liten i finansiell mening, jämfört med BillerudKorsnäs storlek, skapar den förutsättningar för att lyckas med de innovationsutmaningar vi nu tar oss an, säger Magnus Wikström SVP Technology & Strategic Development på BillerudKorsnäs.

EcoXpac är ett företag specialiserat inom avancerad 3D-formning av fiberbaserade strukturer. Bolaget som grundades 2005 är baserat i Danmark.

– Med vår kunskap och erfarenhet inom formpressad pappersmassa samt vårt entreprenöriella angreppssätt tillsammans med BillerudKorsnäs förmåga att ta idéer och innovationer till marknaden skapas en stark bas för vårt framtida samarbete. En bas från vilken bland annat projektet att skapa en pappersflaska kan förverkligas, säger Jesper Servé, grundaren av EcoXpac

Läs vidare

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

EEA pekar på bioplastens roll som en väg mot cirkulär plast i Europa

Europeiska miljöbyrån (EEA) pekar i ett nyligen publicerat informationsdokument ut tre olika vägar som kan leda till ett mer cirkulärt, hållbart plastsystem. En av dem fokuserar på förnybara material, inklusive biobaserad plast.
Corn Sunset

Mikrokoppar i förpackningen förlänger livslängden på livsmedel

Kopparpartiklar i mikrostorlek i ett förpackningsmaterial förlänger ett livsmedels hållbarhet drastiskt.
11238_lifespancopperbasedfilm_742783

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620