Specialoljor stärker KUKA:s ställning inom livsmedelshygien

PUBLICERAD: 15 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

KUKA-roboten KR Agilus i versionen ”Hygienic Machine” är särskilt lämplig för förpackningshantering inom livsmedelssektorn, liksom snabba pick-and-place-roboten KR Delta. (Bild KUKA. Bilden är ett montage)|KUKA erbjuder robotar med hygieniska smörjoljor genom hela sitt sortiment. Robotarna har en speciell ljusgrå färg, som gör det enklare att se eventuell smuts och föroreningar. (Bild KUKA)|Micael Amandusson är Channel Manager på KUKA Nordic. (Bild KUKA)

Robot- och automationsföretaget KUKA lanserar nu sina robotar försedda med hygieniska smörjoljor, vilket gör robotarnas axlar smidigare och klarar livsmedelsindustrins hårda hygienkrav.

KUKA skriver i ett pressmeddelande att på robotar, som hanterar livsmedel, ställs särskilda och hårda krav. Smörjmedel till robotarnas axlar, etc. är ett typiskt område, där särskild hänsyn måste tas, och nu lanserar KUKA sina robotar med speciella hygieniska oljor (HO) som uppfyller dessa krav.

KUKA erbjuder robotar med hygieniska smörjoljor genom hela sitt sortiment. Robotarna har en speciell ljusgrå färg, som gör det enklare att se eventuell smuts och föroreningar. (Bild KUKA)

Möjligheten att få robotar som smörjs med den patenterade hygieniska oljan NSF H1 täcker in alla KUKA:s robotserier – allt från KR Agilus till KR Quantec PA. Även elektroniken är hygienanpassad, med ett speciellt kabelfett, som klarar oavsiktlig kontakt med födoämnen.

”Vi kan erbjuda HO-försedda robotar med lyftförmågor på allt från sex till 240 kilo. Vi har dem i alla våra robotfamiljer och kan täcka in alla livsmedelsbranschens processer”, säger Micael Amandusson, Channel Manager på KUKA Nordic.

Robotar med den hygieniska smörjoljan går att använda till en rad olika uppgifter inom livsmedelsindustrin utan att påverka på ett sätt som är skadligt för människor. Härigenom minskas risken för stora återkallningar av produkter, vilket alla livsmedelsproducenter bävar för, och absolut vill undvika. I KUKA:s sortiment finns robotar med de här speciella specifikationerna med räckvidder från 900 till 3.200 millimeter.

Micael Amandusson är Channel Manager på KUKA Nordic. (Bild KUKA)

Förpackningar står för över 40 procent av livsmedelsbranschens produktionskostnader. Speciellt när det gäller de stränga hygienföreskrifterna kan kunderna uppnå en ny och ekonomiskt förnuftig automatiseringsnivå – till exempel med den lilla roboten KR Agilus i versionen ”Hygienic Machine”. Detsamma gäller KR Delta i rostfritt stål, som nyligen har utökat KUKA-portföljen (Läs HÄR). KUKA vill fortsätta att utöka KR Delta-erbjudandet för snabba pick-and-place-uppgifter, särskilt inom förpackningssektorn.

Robotarna med HO-oljor är speciellt rustade för att klara livsmedelsindustrins högt ställda krav. De har korrosionsbeständiga ytskikt, klarar att bli tvättade med kemiska rengöringsmedel och har inga hörn eller vinklar som är svåra att rengöra.

”Robotarna med hygieniska oljor har dessutom en ljusgrå färg, som är speciellt vald för att man lätt ska kunna se smuts och föroreningar”, berättar Micael Amandusson.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx